Etusivu » Suun alueen ongelmat » Hampaiden kunto kielii terveydestä
Suunterveys

Hampaiden kunto kielii terveydestä

hampaiden-kunto-puhdistus-omahoito-suun-terveys-hyvinvointi
hampaiden-kunto-puhdistus-omahoito-suun-terveys-hyvinvointi
Kuvat: Pexels ja Oral Hammaslääkärit

Sari Kervanto-Seppälä

erikoishammaslääkäri, Oral Hammaslääkärit

Jatkuva suussa mylläävä happohyökkäys petaa bakteereille hyvät oltavat.

Hampaiden puhdistus ja omahoito ovat periaatteessa simppeliä puuhaa: harjaus aamuin illoin fluorihammastahnalla ja lisäksi hammasvälien huolellinen lankaus tai tikutus päivittäin. Ja tietenkin säännölliset vierailut hammaslääkärissä ja suuhygienistillä.

Oral Hammaslääkäreiden erikoishammaslääkäri Sari Kervanto-Seppälän mukaan suomalaisten hammashoito vaihtelee kuitenkin laidasta laitaan.

– Hampaiden kunnosta huolehtiminen kiinnostaa tyypillisesti ihmisiä, jotka muutenkin pitävät huolta terveydestään.

Kervanto-Seppälän mukaan säännöllisellä ja huolellisella omahoidolla pääsee jo pitkälle. Kun hampaat sekä ientaskut pysyvät puhtaina eivät bakteeritkaan viihdy suussa. Huolellisella puhdistuksella voi itse vähentää hampaiden reikiintymistä ja ientulehdusta.

Suusta näkyy eletty elämä

Kervanto-Seppälän mukaan suuhun kurkkaamalla voi kertoa paljon elämäntavoista.

– Esimerkiksi tupakointi näkyy selvästi suusta ja hampaistosta: hampaat, kieli ja limakalvot värjääntyvät. Ikenet voivat näyttää vaaleilta, mutta tupakoijan suusta löytyy lähes aina ientulehdusta ja syventyneitä ientaskuja. Tupakoinnin aiheuttama mikroverenkierron häiriö hidastaa paranemista ja siksi muun muassa implantteja ei tupakoijalle suositella.

– Syljen erityksen väheneminen on hyvin tyypillinen ikävän ongelman aiheuttaja suussa. Suun kuivuminen altistaa hampaiden reikiintymiselle, kun syljen suojaava vaikutus puuttuu. Syljen eritys vähenee iän myötä ja myös useat lääkkeet kuivattavat suuta.

– Toinen melko yleinen ongelma on kiilteen liukeneminen eli eroosio, jota aiheuttavat tyypillisimmillään happamat ruoat ja juomat, kuten sitrushedelmät tai alkoholi. Kiilteen kuluessa hampaat voivat alkaa vihloa ja myös hampaiden korjaavasta hoidosta tulee vaativampaa, Kervanto-Seppälä sanoo.

Ravinnon ja suun hyvinvoinnin kytkös

Huonot syömistottumukset ovat terveyden ja hampaiden kannalta epäedullisia.

– Usein esimerkiksi kakkostyypin diabeetikon suusta voi näkyä kytkös elämäntapoihin. Epäsäännölliset tai terveyden kannalta huonot ruokailutottumukset heijastuvat myös hampaiden kuntoon, Kervanto-Seppälä mainitsee.

– Jos napostellaan pitkin päivää, hampaisiin kertyy paljon plakkia. Ja mikäli hampaat jättää puhdistamatta, niin tämä kyllä näkyy suussa erilaisina vaivoina.

Olipa välipala suolainen tai makea, se käynnistää suussa happohyökkäyksen.

Kervanto-Seppälä muistuttaakin, että olipa välipala suolainen tai makea, se käynnistää suussa happohyökkäyksen. Huonoimpia välipaloja ovat kaikki sokeroidut ruoat, mutta myös sipsit ovat bakteereille otollista materiaalia.

– Aterioiden määrä olisi hyvä pitää noin viidessä per päivä. Aterian yhteydessä voi hyvin silloin tällöin syödä jälkiruokaa, sen vaikutus hampaille on silloin pieni. Tärkeintä on kohtuus.

Happohyökkäystä aterian jälkeen voi vähentää xylitol-purukumilla, nauttimalla lasillisen vettä tai syömällä palan juustoa. Nämä helpot keinot nopeuttavat suun oman neutraloimisreaktion käynnistymistä ja parantavat suun olosuhteita.

Artikkelia varten haastateltiin Oral Hammaslääkäreiden erikoishammaslääkäri Sari Kervanto-Seppälää.

Next article