Etusivu » Suun alueen ongelmat » Hoida huolella kuivaa suuta – syljellä erityinen tehtävä
Kuiva suu

Hoida huolella kuivaa suuta – syljellä erityinen tehtävä

Kuiva suu
Kuiva suu
Kuva: Getty Images

Kuiva suu tuntuu tahmaiselta. Se vaikeuttaa puhumista, erittää pahaa hajua ja toimii bakteerien ja karieksen kasvualustana. Varsin yleiseen kuivan suun vaivaan on olemassa tehokkaita itsehoitokeinoja.

Iän myötä syljeneritys vähentyy luonnostaan. Kuiva suu onkin melko yleinen vaiva vanhuksilla. Ylipainoiset kärsivät siitä normaalipainoisia useammin.

Erikoishammaslääkäri Jaakko Markkulan mukaan monet lääkkeet kuivattavat suuta. Sellaisia ovat muun muassa eräät psyykenlääkkeet, väsyttävät antihistamiinit ja A-vitamiinin johdokset sekä astman hoitoon suun kautta annosteltavat lääkkeet. Kuivan suun taustalla voi olla myös sairaus, kuten reuma, Parkinsonin tauti tai verenpainetauti lääkehoitoineen.

– Myös vaihdevuodet, sylkirauhassairaudet, nopea laihduttaminen ja anoreksia sekä säde- ja muut syöpähoidot voivat aiheuttaa suun kuivumista. Syljenerityksen väheneminen ei ole vaivoista vakavin, mutta kuiva suu voi olla siitä kärsivälle todella ikävä vaiva. Pitkään jatkuneena se voi aiheuttaa hampaiden reikiintymistä, pahanhajuista hengitystä sekä ongelmia suun limakalvoille, Markkula kertoo.

Sylki suojaa hampaita ja limakalvoja

Normaalisti sylkeä syntyy 0,5–1 litraa päivässä, suuri osa syödessä. Suu alkaa tuntua kuivalta, kun vuorokautinen sylkimäärä laskee selvästi alle 0,5 litran.

– Syljellä on monta tehtävää. Se puhdistaa ja huuhtoo suuta ja nielua, ja estää mikrobeja tarttumasta limakalvoille. Syljellä on myös mikrobeja tappavia ominaisuuksia. Sylki suojaa limakalvoja tulehdukselta ja hampaita reikiintymiseltä sekä kosteuttaa ja liukastaa ruoan ennen nielemistä. Syljen erityksen heikentyessä hampaiden reikiintyminen ja eroosio voi kiihtyä. Kuiva suu voi altistaa myös ienitulehduksille, Markkula selventää.

Syljen eritykseen voi vaikuttaa eri tavoin, kuten ruokailemalla säännöllisesti ja pureskelemalla ruoan huolellisesti. Kuva: Unsplash

Jos sylkeä ei erity syystä tai toisesta riittävästi, sen eritystä voi stimuloida muun muassa pureskelemalla ksylitolipurukumia tai imeskelemällä ksylitolipastilleja. Jatkuva ja liiallinen ksylitolituotteiden käyttö voi kuitenkin aiheuttaa vatsavaivoja.

– Syljen eritykseen voi vaikuttaa myös ruokailemalla säännöllisesti ja pureskelemalla ruoan huolellisesti. Sokerisia ja suolapitoisia ruokia on syytä välttää.

Pureskele, pese, huuhtele

Apteekissa on myynnissä kattava valikoima kuivan suun hoitoon tarkoitettuja itsehoitotuotteita. Erilaiset tekosylkivalmisteet, geelit ja suihkeet pitävät suun kosteana pidempään kuin vesi. Niitä käytetään etenkin yöllä. Kuivasuisen kannattaa varata yöpöydälle vesilasi, jos uni katkeaa ikävään tunteeseen suussa. Vettä kannattaa juoda muutenkin mahdollisimman usein.

Arka ja kuiva suu hyötyy myös hammastahnasta, jossa ei ole väkeviä makuaineita eikä vaahtoa tuottavaa natriumlauryylisulfaattia, ja joka sisältää suun kosteutta ylläpitävää ja limakalvoja suojaavaa betaiinia.

Astmaatikon on syytä hoitaa kuntoon myös mahdollinen allerginen nuha, sillä se pakottaa hengittämään suun kautta, mikä kuivattaa suun limakalvoja entisestään, Markkula päättää.

Next article