Etusivu » Artikkelit » Hoivaa syöpäsairaan suulle
Syöpäpotilaan suunhoito

Hoivaa syöpäsairaan suulle

syöpäsairaan suulle
syöpäsairaan suulle
Syöpähoitojen aikainen hyvä suuhygienia ja suun säännöllinen huuhtelu sekä kosteutus vähentävät mukosiitin eli suun ja nielun limakalvovaurion riskiä. Kuva: Getty Images

Syöpähoidot vaikuttavat suun limakalvoihin ja infektioherkkyyteen, jonka vuoksi syöpää sairastavan suu kaipaa erityistä huomiota. Hyvä suuhygienia on avaintekijä syöpähoitojen haittavaikutusten ennaltaehkäisyssä ja hoidossa.

Syöpähoidot vaikuttavat suun terveyteen monin tavoin.

– Tavallinen sivuvaikutus on mukosiitti eli suun ja nielun limakalvovaurio, mikä hankaloittaa syömistä ja puhumista. Sylkirauhasen sädevauriot sekä osa solunsalpaajahoidoista aiheuttavat syljenerityksen vähenemistä, mikä puolestaan altistaa kivuliaalle mukosiitille, etenkin yhdessä huonon suuhygienian kanssa, erikoishammaslääkäri Hanna Välimaa kertoo.

– Sädehoito voi myös aiheuttaa leukaluuhun luukuolion. Lisäksi hampaiden hoitamattomat infektiot voivat levitä paikallisesti, jos syöpäpotilaan infektioherkkyys on lisääntynyt. Suusta verenkiertoon leviävät bakteerit puolestaan ovat riski potilaan yleisterveydelle, Välimaa jatkaa.

Syöpähoidot voivat aiheuttaa suun terveyteen pitkäaikaisia haittoja.

– Alentunut syljeneritys lisää hampaiden reikiintymisen ja kiinnityskudossairauksien riskiä, mikä on huomioitava ennaltaehkäisevässä hammashoidossa. Kantasolusiirtohoidon seurauksena suun limakalvoille voi kehittyä käänteishyljintäreaktio, joka ilmenee muun muassa suun limakalvomuutoksina ja -haavaumina sekä alentuneena syljenerityksenä. Syövän luustoetäpesäkkeiden komplikaatioiden ehkäisemiseksi käytetyt antiresorptiiviset lääkkeet puolestaan lisäävät leukaluukuolion riskiä, Välimaa listaa.

Ennaltaehkäisyä ja hellää hoivaa

Syöpähoitojen haittavaikutuksia suun terveyteen voi ehkäistä.

– Joka kolmas suomalainen sairastuu syöpään jossain vaiheessa elämäänsä, joten paras tapa suojautua syöpähoitojen aikaisilta ongelmilta on huolehtia hyvästä suuhygieniasta ja hampaiden tulehduspesäkkeiden, iensairauksien ja karieksen ajantasaisesta hoitamisesta läpi elämän, Välimaa painottaa.

– Hampaiden tulehduspesäkkeet pyritään pääsääntöisesti hoitamaan ennen syöpähoitojen aloittamista, mutta aina näin ei kiireaikataulun vuoksi ehditä toimia. Tällöin hammastulehduksen ainoaksi hoitovaihtoehdoksi jää hampaan poisto, Välimaa lisää.

Hoitojen aikainen hyvä suuhygienia sekä suun säännöllinen huuhtelu ja kosteutus vähentävät mukosiitin riskiä.

– Voinnin kannalta olisi tärkeää, että suuta jaksaisi hoitaa silloinkin, kun voimat ovat vähissä. Hampaiden harjaaminen kahdesti päivässä pehmeällä hammasharjalla ja herkille limakalvoille sopivalla vaahtoamattomalla fluorihammastahnalla on hyvä hampaiden perushoito, Välimaa neuvoo.

– Limakalvojen ja hampaiden puhdistumisen tehostamiseksi suuta tulisi huuhdella säännöllisesti, mutta erityisen tärkeää tämä on ruokailun jälkeen. Lisäksi limakalvojen kosteuttamiseen voi käyttää erilaisia kuivan suun hoitotuotteita tai kasviöljyjä, hammaslääkäri jatkaa.

Hoitavan hammaslääkärin on tärkeää tietää todetusta syövästä ja syöpähoidoista.

– Syövästä sekä jo saaduista tai suunnitteilla olevista hoidoista on aina syytä kertoa hammaslääkärille, vaikka näiden liittyminen suun terveyteen ei vaikuttaisikaan selvältä. Asialla voi olla merkitystä hammashoidon suunnittelun, toteuttamisen ja suusairauksien ennaltaehkäisyn kannalta, Välimaa kertoo.

Artikkelia varten haastateltiin erikoishammaslääkäri Hanna Välimaata..

Next article