Etusivu » SIlmien terveys » Kuivasilmäisyys on lisääntyvä vaiva
Kuivat silmät

Kuivasilmäisyys on lisääntyvä vaiva

Kuva: Unsplash

Ikä ja naissukupuoli altistavat kuivasilmäisyydelle. Suurten ikäluokkien vanhenemisen myötä yhä useampi suomalainen kärsii kuivumisen aiheuttamasta kirvelystä, punoituksesta ja roskan tunteesta silmissään.

Silmätautien erikoislääkäri, professori Juha Holopainen kertoo kuivasilmäisyyden olevan sarveiskalvon pinnan tulehdustila, joka voi oireilla monin tavoin. Kirvelyn, kutinan ja punoituksen lisäksi silmissä saattaa olla aamuisin kuivunutta rähmää ja ne voivat tuntua päivän mittaan väsyneiltä.

– Oireita aiheuttaa kyynelnesteen suolapitoisuuden lisääntyminen. Kun suolaa on kyynelnesteessä enemmän, se aiheuttaa sarveiskalvon soluissa tulehdustilan.

Naisilla yleisempää

Kuivasilmäisyydellä voi olla iän ja sukupuolen lisäksi myös muita aiheuttajia. Yleisin niistä on näyttöpäätetyöskentely, mutta myös työskentely kuivissa tai pölyisissä olosuhteissa voi aiheuttaa silmien kuivumista. Vaiva on varsin yleinen, sillä kaikista yli 50-vuotiasta 20-30 prosenttia kärsii kuivasilmäisyydestä.

Naisilla silmien kuivumista alkaa esiintyä runsaammin etenkin vaihdevuosien jälkeen. Riittävä uni, monipuolinen ja riittävästi hyviä rasvahappoja sisältävä ruokavalio ja lisäravinteet sekä kuivumista aiheuttavien lääkkeiden käytön välttäminen ovat parasta itsehoitoa. Aina ne eivät kuitenkaan riitä.

– Lääkärin luokse on syytä hakeutua, jos oireet jatkuvat hyvästä itsehoidosta ja apteekin silmänkostutustippojen käytöstä huolimatta, Juha Holopainen ohjeistaa.

Kuivia silmiä hoidetaan pyramidimaisesti. Ensivaiheessa kokeillaan silmien kostutustippoja. Jos ne eivät auta ja luomissa on tulehdus, siirrytään seuraavaan vaiheeseen.

– Luomissa oleva tulehdus on tärkeä pyrkiä hoitamaan pois. Se on yleisin kuivasilmäisyyden aiheuttaja. Paras lääke luomitulehdukseen on edistää terveen rasvan kulkeutuminen kyynelnesteeseen.

Lääkkeistä leikkaukseen

Kun luomet ovat terveet, niissä olevat meibomin rauhaset erittävät kyynelnesteen pinnalle rasvaa. Kuivassa silmässä tämän rasvan tuotto on usein häiriintynyt tai se voi olla koostumukseltaan väärää. Yleisin ja suositeltavin hoito on lämpö-kompressio, jossa hoidon tavoitteena on saada tervettä rasvaa silmän pinnalle. Menetelmä on toimiva, mutta lääkärin pitää opettaa se potilaalle kädestä pitäen. Holopaisen mukaan se tehdään usein väärin.

– Jos mikään edellä mainituista hoitokeinoista ei auta, on tärkeää hillitä silmän pinnalla olevaa tulehdusta lääkeaineilla. Leikkaushoito on viimeinen mahdollisuus, jota harkitaan niiden potilaiden kohdalla, joihin lääkkeet eivät tehoa ja joilla kuivasilmäisyys uhkaa silmän terveyttä.

Holopainen sanoo, että kuivasilmäisyys yleistyy huomattavasti vuoteen 2030 mennessä.

– Laskelmien mukaan kuivasilmäisyydestä kärsii tuolloin 40 000 – 80 00 potilasta enemmän kuin nyt.

Mikä saa sinun silmäsi voimaan hyvin?

Next article