Etusivu » SIlmien terveys » Kuivasilmäisyys voi kohdata kenet tahansa
Kuivat silmät

Kuivasilmäisyys voi kohdata kenet tahansa

Kuiva sisäilma ja päätetyö kuuluvat kuivasiomäisyyden riskitekijöihin. Kuva: Getty Images

Kuivasilmäisyys johtaa tulehdukselliseen tilaan silmän pinnalla ja voi hoitamattomana aiheuttaa silmään pintavaurioita. Keinokyyneltippojen suurkuluttajan kannattaa kokeilla avuksi myös lipidituotteita.

Mikä aiheuttaa kuivasilmäisyyttä, ja mitkä ovat sen oireet?

Kuivasilmäisyys johtuu kyynelnesteen erityksen vähentymisestä tai liiallisesta kyynelnesteen haihtumisesta ja/tai valumisesta silmistä. Kuivasilmäisyyden riskitekijöitä ovat ikääntyminen, lääkehoito, naissukupuoli, ilmastointi ja kuiva sisäilma, näyttöpäätetyö ja silmän epäpuhtaudet. Voidaan sanoa, että altistumme jossain määrin kaikki kuivasilmäisyyteen tänä päivänä. Tyypillisiä oireita ovat hiekan ja roskan tunne silmissä, heitot näöntarkkuudessa sekä väsyneet ja vetistelevät silmät.

Mistä syystä silmät kuivuvat?

Silmät kuivuvat monesta syystä, mutta yksi yleisimmistä syistä on silmäluomen reunan tulehdus. Luomireunoilla sijaitsevat rauhaset erittävät silmän pinnalle rasvakerroksen, joka vangitsee kosteutta silmiin. Luomen reunan tulehdus usein johtaa tukkeutuneisiin rauhasiin. Tässä tilanteessa erityisesti Meibomin rauhasten toimintahäiriöön (MGD) tarkoitettujen, silmän kosteutta vangitsevien lipidituotteiden käyttö yleensä osoittautuu tehokkaammaksi hoidoksi, kuin ulkopuolista kosteutta silmiin tuovat keinokyyneltuotteet. Kannattaa keskustella asiantuntijan kanssa, jotta löytää omaan oireenkuvaan sopivan, hoitavan ja luomireunan tulehdusoireita lieventävän silmätippa -valmisteen.

Mitä apua on saatavilla kuiviin silmiin?

Viime vuosina markkinoille on tullut entistä tehokkaampia tuotteita. Enää ei ainoastaan kostuteta silmiä, vaan tarjolla on erityyppisiin oireisiin sopivia täsmähoitotuotteita. Näistä esimerkkejä ovat kosteutta vangitsevat lipidituotteet, luomireunaongelmia hoitavat tuotteet ja silmän pintaa suojaavat, tulehdustilaa lievittävät ja hoitavat terapeuttiset keinokyyneltipat. Ongelmaan löytyy muitakin ratkaisuja, kuten tukkeumia sulattava lämpömaski ja kuivasilmäklinikoilla tehtävät valoimpulssihoidot. Kannattaa hakeutua klinikoiden tutkimuksiin, joissa ongelmaa tutkitaan, tarjotaan ammattitaitoista neuvontaa sekä tehokasta hoitoa. Apua on myös saatavilla apteekeista, optisen alan myymälöistä ja silmälääkäreiltä.

Artikkeliin haastettelun antoi Victor Sten, Medilens Nordic AB:n Key Account Manager.

Etsitkö apua kuivien silmien hoitoon?

Next article