Skip to main content
Etusivu » SIlmien terveys » Kuivat silmät kosteiksi
Kuivat silmät

Kuivat silmät kosteiksi

Arviolta noin puolet kaikista ihmisistä kärsii jossain elämänsä vaiheessa kuivien silmien aiheuttamista ärsytysoireista. Kuva: Getty Images

Silmien kuivumiseen voi olla monia syitä. Ikä, sairaudet, lääkitys, kuiva sisäilma, ilmastointi tai näyttöpäätetyöskentely voivat aiheuttaa kuiviin silmiin kutinaa, kirvelyä, roskan tunnetta tai liiallista vuotamista.

Silmien kuivumiseen ja kuivien silmien hoitoon erikoistunut optometristi ja laillistettu optikko Aija Hirsimäki kertoo, että arviolta noin puolet kaikista ihmisistä kärsii jossain vaiheessa elämäänsä kuivien silmien aiheuttamista ärsytysoireista.

– Yleensä silmien kuivuminen mielletään ikääntymiseen ja hormonitoiminnan hiipumiseen liittyväksi vaivaksi, mutta puhelimen ja päätelaitteiden tuijottaminen ovat lisänneet kuivuudesta johtuvia ongelmia myös lasten ja nuorten keskuudessa, Hirsimäki sanoo.

Myös tietyt lääkkeet ja sairaudet, kuten diabetes, kilpirauhasen vajaatoiminta, Sjögrenin syndrooma tai ihosairaudet voivat aiheuttaa silmien kuivumista. Kirvely ja roskan tunne silmän pinnalla voi johtua joko kyynelnesteen vähäisestä erittymisestä tai liiallisesta haihtumisesta.

Ongelman syyn selvittely vaatii aina silmien perusteellisen tutkimuksen.

Mikäli itsehoitovalmisteesta ja ravintolisien käytöstä ei ole apua, kannattaa kääntyä silmien kuivuuteen erikoistuneen optikon puoleen.

– Lähelle katsomisen lisääntyessä silmän pintaan öljyä erittävät Meibomin rauhaset voivat mennä tukkoon tai surkastua ennenaikaisesti. Ennaltaehkäisyksi suositellaan kaikenlaisen silmiä kuivattavan lähikatselun vähentämistä ja riittävän tehokasta räpyttelyä. Monipuolisen ruokavalion lisäksi kuivien silmien itsehoidossa on hyvä huomioida myös riittävä rasvahappojen saanti. Myös kuiville silmille tarkoitettuja ravintolisiä on saatavilla, Hirsimäki ohjeistaa.

Keinokyyneleet avuksi

Mikäli kyynelnestettä ei erity riittävästi, silmälääkäri voi asentaa kyynelkanaviin tulpat, jotta kyynelneste ei poistu, vaan jää kostuttamaan silmän pintaa. Erityisellä valo- ja lämpöhoitolaitteella voi puolestaan elvyttää silmien pintaa kosteuttavien Meibomin rauhasten toimintaa.

Oireiden aiheuttajasta riippumatta apteekeissa ja optikkoliikkeissä myytävät lukuisat reseptivapaat valmisteet ovat tarkoitettu silmien kuivumisen aiheuttamien oireiden hoitoon ja ehkäisyyn. Tarjolla on mittava joukko erilaisia silmän pintaa kosteuttavia ja voitelevia valmisteita sekä silmäluomia hoitavia ja puhdistavia pyyhkeitä.

– Keinokyyneleitä on saatavana muun muassa tippoina ja suihkeina. Mikäli silmän pinta on kovin ärsyyntynyt, lyhytaikainen allergiatipan tai miedon kortisonitipan käyttö voi korjata tilannetta, Hirsimäki ohjeistaa.

Jotkut tarvitsevat paksumpia geelimäisiä tippoja, toisille riittävät kevyemmät, nestemäiset tipat tai luomen päälle suihkutettavat, lipidejä sisältävät suihkeet.

– Mikäli itsehoitovalmisteesta ja ravintolisien käytöstä ei ole apua, kannattaa kääntyä silmien kuivuuteen erikoistuneen optikon puoleen. Hän osaa arvioida tilanteen ja ohjata asiakkaan tarvittaessa eteenpäin, Hirsimäki päättää.

Mikä saa sinun silmäsi voimaan hyvin?

Next article