Etusivu » SIlmien terveys » Miksi silmät kuivuvat? – Kuivasilmäasiantuntija ja optikko Aija Hirsimäki vastaa
Kuivat silmät

Miksi silmät kuivuvat? – Kuivasilmäasiantuntija ja optikko Aija Hirsimäki vastaa

silmien kuivuminen
silmien kuivuminen
Runsas puhelimien ja erilaisten päätelaitteiden katselu aiheuttavat silmäongelmia myös lapsille ja nuorille. Kuva: Getty Images

Artikkeliin haastateltiin kuivasilmäasiantuntija Aija Hirsimäkeä, joka toimii optikkona Instrumentariumissa.

Yleisimpiä syitä silmien kuivumiselle ovat allergioiden, katupölyn, kuivan sisäilman ja ilmastoinnin lisäksi yleissairaudet sekä niihin liittyvät lääkitykset, silmäleikkaukset ja ihosairauksista esimerkiksi ruusufinni. 

Myös kosmetiikka, ripsenpidennykset sekä luomenreunan kunto voivat pahentaa kuivuutta. Valitettavasti runsas puhelimien ja erilaisten päätelaitteiden katselu aiheuttavat silmäongelmia myös lapsille ja nuorille. 

Voiko silmien kuivumista ennaltaehkäistä?

Räpyttely on silmän kostutusjärjestelmän perusta: se levittää kyyneleen silmän pinnalle sekä tuottaa luomen sisällä olevista rauhasista öljyä silmän kyynelnesteeseen. Lähelle katsoessa räpyttelytiheys laskee 66 prosenttia, ja siksi on välttämätöntä tauottaa lähityötä ja puhelimen käyttöä sekä lisätä räpyttelyä.

Myös riittävä vedenjuonti, hyvälaatuiset öljyt ja monipuolinen ruoka auttavat ennaltaehkäisevästi.

Miten kuivia silmiä voi hoitaa?

Ensisijainen hoito on kostutustipat, jotka ovat keinokyyneliä. Ne korvaavat oman kyynelnesteen puutteita. Nykyään ne sisältävät usein esimerkiksi hyaluronia ja ovat tehokkaampia kuin aiemmin. Niistä kannattaa valita säilöntäaineeton tuote.

Lievissä allergiaoireissa kostutustipat saattavat helpottaa oireita, jos ne riittävät allergeenien huuhteluun silmistä. Kostutustippojen ektoiini näyttäisi auttavan lähes yhtä hyvin kuin allergiatipat, jotka voivat jopa kuivattaa silmiä entisestään.

Jos tippahoito ei tunnu auttavan, kannattaa hakeutua perusteellisiin silmätutkimuksiin optikolle.

Öljyä tuottavien rauhasten tukoksia voi hoitaa lämpöhoidolla kotona tai tehokkaammin IPL-valoimpulssihoidolla. Sen tavoitteena on parantaa oman kyynelnesteen laatua, jolloin tippojen tarve vähenee.

Mikä saa sinun silmäsi voimaan hyvin?

Next article