Skip to main content
Etusivu » SIlmien terveys » Räpyttelytauot ja silmäergonomia auttavat kuivasilmäisyyteen
Kuivat silmät

Räpyttelytauot ja silmäergonomia auttavat kuivasilmäisyyteen

Jos silmät ovat kuivat aamulla, laita kostutustippoja tai silmägeeliä illalla ennen nukkumaanmenoa ja heti herätessä. Kuva: Getty Images

Oskari Lehvonen

Specsaversin johtava optikko ja kliinisen optometrian maisteri

Jokaisen kannattaa ottaa tavaksi säännölliset räpyttelytauot, koska tutkimusten mukaan päätetyössä ja mobiililaitteita käytettäessä ihmiset räpyttelevät vähemmän ja huonommin, jolloin silmän alaosa jää kuivaksi.

– Räpyttelytauokoja on hyvä pitää puolen tunnin välein. Katso pari minuuttia kauas ulos ikkunasta ja keskity räpyttelemään silmiä huolellisesti, Specsaversin johtava optikko ja kliinisen optometrian maisteri Oskari Lehvonen kehottaa.

Silmien ergonomiaa voi parantaa asettamalla ruudun katselulinjasta alaviistoon.

– Alaviisto on näkemisen kannalta paras, koska silloin silmän alareuna ei kuivu, Lehvonen sanoo.

Meibomin rauhaset vastaavat kyynelnesteen laadusta

Kuivia silmiä hoidetaan yleensä ensin kostutustipoilla, joista itselle sopivimmat löytää vain kokeilemalla.

– Kannattaa aina valita säilöntäaineeton tuote, koska silmät voivat ajan myötä herkistyä säilöntäaineille, Lehvonen muistuttaa.

Jos paksutkaan tipat eivät auta, hoidetaan silmäluomia, jotta kyynelnesteen laatu paranee.

– Silmäluomissa olevat Meibomin rauhaset pumppaavat kyynelnesteeseen öljyä. Kuivasilmäisillä ne ovat usein tukkoiset ja öljy on paksuuntunutta tai sameaa, jolloin se voi kuivua rauhasen suuaukolle tulpaksi. Lisäksi luomireunat voivat olla ärtyneet tai tulehtuneet. Puhdistusliinat rauhoittavat luomia ja poistavat kokkareita mekaanisesti, Lehvonen toteaa.

Jos tämäkään ei auta, voi mennä kuivasilmäklinikalle tai tehdä lämpöhoitoja kotona.

– Tärkeintä on muistaa, että yksin ei tarvitse kärsiä. Apua ja tietoa on saatavilla, Lehvonen korostaa.

Milloin silmäsi kuivuvat?

Jos silmät ovat kuivat aamulla, laita kostutustippoja tai silmägeeliä illalla ennen nukkumaanmenoa ja heti herätessä. Myös ilmankostutin voi auttaa.

Jos heräät yöllä kuivuuteen, laita silmävoidetta mennessäsi nukkumaan tai nuku silmämaskin kanssa. Maski pitää silmät varmemmin kiinni sekä silmien ympäristön kosteampana.

Jos kuivuus liittyy työpaikkaan tai päätetyöhön, käytä silmätippoja ennen työpäivää ja sen jälkeen. Tarkista myös ilmastoinnin suuntaus ja muista räpyttelytauot.

Luomien lämpohoito kotona

Lämmitä kauratyyny tai -silmämaski 42 celsiusasteeseen. Mene makuulle ja aseta kauratyyny luomien päälle 10–15 minuutiksi. Öljyrauhaset laajenevat lämmössä.

Lämpöhoidon jälkeen pese kädet. Laita sormenpäät alaluomelle ja hiero kevyesti pyörittäen alhaalta ylöspäin eli kohti ripsiä. Tee sama hieronta yläluomelle, nyt ylhäältä alaspäin eli taas kohti ripsiä.

Toista lämpöhoito ja hieronta päivittäin muutaman viikon ajan, ja jatka sitä tarvittaessa. Rauhasten öljy uusiutuu ja sen laatu paranee. Luomien lämpöhoitoa voi tehdä myös koneellisesti siihen erikoistuneilla kuivasilmäklinikoilla.

Mikä saa sinun silmäsi voimaan hyvin?

Next article