Skip to main content
Etusivu » Suu ja yleisterveys » 6 vinkkiä ­– näin pidät koko perheen suun ja hampaat terveinä
Lasten suunhoito

6 vinkkiä ­– näin pidät koko perheen suun ja hampaat terveinä

Hammasharja valitaan yksilöllisesti käyttäjän iän ja tarpeiden mukaan. Kuva: Getty Images

Suun terveyttä ylläpidetään ehkäisevällä ja sopivalla hammashoidolla sekä säännöllisillä hammastarkastuksilla. Kun suusairaudet ehkäistään ja hoidetaan ajoissa, vältytään myös suurilta hoitokustannuksilta.

1. Valitse jokaiselle perheenjäsenelle oikeanlainen hammasharja

Hammasharja valitaan käyttäjän iän ja tarpeiden mukaan. Pienille lapsille on olemassa omat hammasharjat, samoin esimerkiksi oikomiskojeiden käyttäjille. Liian kovaharjaksinen hammasharja vahingoittaa ikeniä, joten kannattaa suosia pehmeämpää harjaa tai vaihtaa sähköhammasharjaan. Hammasharjan elinikä on noin kolme kuukautta. 

2. Käytä fluorihammastahnaa

Myös hammastahna valitaan yksilöllisesti suun erityistarpeet huomioiden. Saatavilla on omat hammastahnat muun muassa hampaiden vihlonnasta ja herkästä suusta kärsiville. Fluorihammastahnan käyttäminen on helppo tapa ehkäistä hampaiden reikiintymistä. Fluorihammastahnan käyttö kahdesti päivässä on nykysuosituksen mukaan riittävä sekä lasten että aikuisten fluorin saannin turvaamiseksi.

3. Puhdista hammasvälit säännöllisesti

Hampaiden lisäksi myös hammasvälit tulee puhdistaa päivittäin. Niiden puhdistamiseen ei riitä pelkkä harjaus, vaan ne puhdistetaan hammasväliharjalla tai (harja)tikulla tai hammaslangalla. Hammasvälien puhdistajia on saatavilla monenlaisia. Sopivien puhdistusvälineiden valitsemiseen voi pyytää apua suunterveyden ammattilaisilta. 

4. Muista myös kielen puhdistaminen

Kielen pinnalle muodostuva valkoinen kate on samaa bakteeripeitettä kuin hampaissakin. Siksi myös kieli kannattaa puhdistaa päivittäin. Kieltä on hyvä puhdistaa myös silloin, kun syljeneritys on vähäistä, sillä mikrobit pääsevät lisääntymään nopeammin kuivassa suussa. Kielen puhdistaminen onnistuu esimerkiksi lämpimään veteen kastetulla hammasharjalla. 

5. Kostuta kuivaa suuta

Kuiva suu on yleinen vaiva, joka muun muassa lisää hampaiden reikiintymistä. Riittävä veden juonti estää elimistöä ja suuta kuivumasta. Suuhygieniassa on hyvä suosia kuivalle suulle soveltuvia hammastahnoja. Suuta voidaan kosteuttaa myös ruokaöljyllä tai kuivan suun hoitoon tarkoitetuilla geeleillä, suihkeilla, suuvesillä tai syljen eritystä lisäävillä imeskelypastilleilla.

6. Hoida suun haavat ja tulehdukset 

Riittämätön suuhygienia, liiallinen sokeripitoisten tuotteiden nauttiminen, suun kuivuus ja jotkin yleissairaudet voivat muuttaa mikrobitasapainoa suussa ja edesauttaa paitsi hampaiden reikiintymistä, myös hampaiden kiinnityskudosten tulehdusta ja suun sienitulehdusta. 

Ientulehdus voi pahimmillaan edetä hampaiden kiinnityskudoksen tulehdukseksi eli parodontiitiksi. Siksi tulehdusten ennaltaehkäiseminen hyvällä suun hoidolla on tärkeää. 

Lähteet: Terveyskirjasto.fi, Hammaslääkäriliitto.fi

Luonnonmukainen GUM® BIO hammastahna
– täydellinen valinta sinulle ja perheellesi!

Next article