Etusivu » Suu ja yleisterveys » Astman ja ruoka-allergioiden vaikutukset suun terveyteen – opi suojaamaan hymysi
Astma

Astman ja ruoka-allergioiden vaikutukset suun terveyteen – opi suojaamaan hymysi

Inhaloitavat lääkkeet vähentävät syljen eritystä ja lisäävät reikiintymistä aiheuttavan bakteerin määrää syljessä. Kuva: Getty Images

Astman hoidossa käytettävät lääkkeet voivat vaikuttaa suun terveyteen monin tavoin. Myös ruoka-aineallergioilla on tässä oma roolinsa.

Astma voi yllättäen vaikuttaa myös suun terveyteen: astmaa sairastavilla on kaksinkertainen riski hampaiden reikiintymiselle. Inhaloitavat lääkkeet vähentävät syljen eritystä ja lisäävät reikiintymistä aiheuttavan bakteerin määrää syljessä. Jauhemaisessa hoitavassa lääkkeessä taas on laktoosia, jonka vaikutukset ovat Allergia-, Iho- ja Astmaliitto ry:n allergia-asiantuntija Katariina Ijäksen mukaan sokerin kaltaisia.

– Lisäksi kaikki inhaloitavaa kortisonia sisältävät lääkkeet voivat lääkelaitteesta riippumatta aiheuttaa myös suun ja nielun alueen sammasta, mikäli lääkkeenottotekniikka on huono ja kortisonipitoista lääkettä jää suun ja nielun alueelle.

Ijäs painottaakin, että astman lääkehoidon vaikutusten vuoksi astmaa sairastavien tulisi saada hyvä ohjaus suun hoitoon ja ymmärtää lääkkeiden vaikutus suun terveyteen.

– Edelleenkään kaikille astmaa sairastaville ei esimerkiksi ole selvää, että hampaat tulisi kulumisen välttämiseksi pestä ennen lääkkeen ottoa, ei sen jälkeen.

Myös se, että suuta ei kannata huuhtoa vedellä hampaiden harjauksen ja lääkkeen oton välissä herättää ihmetystä.

– Hampaiden reikiintymisen sekä suun ja nielun sienitulehdusten ehkäisemiseksi suu huuhdellaan vedellä aina inhaloitavan lääkkeen oton jälkeen, Ijäs sanoo.

Ruoka-aineista suun limakalvojen oireita

Myös eri ruoka-aineallergioilla on vaikutusta suun terveenä pysymiseen. Ruoka-aineallergia voi aiheuttaa suun limakalvojen kutinaa, turvotusta ja aftamaisia haavaumia.

– Usein tällaiset suun limakalvojen ja huulten alueen oireet johtuvat ristiallergiasta. Noin puolet koivuallergisista saa ristiallergiaoireita jostakin ruoka-aineesta, kuten omenasta, porkkanasta tai hasselpähkinästä, Ijäs kuvailee.

Mikäli käytössä on lisäksi allergialääkitys, kuiva suu voi lisätä oireilua. Ristiallergiaoireilun vaikeustaso vaihtelee Ijäksen mukaan myös vuodenaikojen mukaan. Useimmilla oireet helpottavat siitepölykauden ulkopuolella, mutta osa kuitenkin oireilee ympäri vuoden.

– Tämä on hyvä huomioida suun ja limakalvojen hoidossa. Ruoka-aineita voi syödä oireiden sallimissa rajoissa, mutta jos oireet johtuvat niin sanotusta varsinaisesta ruoka-aineallergiasta ja ovat vakavia, ruoka-ainetta tulee välttää.

Suomessa valmistetut hammastahnat, herkälle ja kuivalle suulle

Next article