Etusivu » Suu ja yleisterveys » Diabeetikko ei voi luistaa hampaiden hoitamisesta
Diabetes ja suu

Diabeetikko ei voi luistaa hampaiden hoitamisesta

teini-vanhus-diabeetikko-hampaiden-hoito
teini-vanhus-diabeetikko-hampaiden-hoito
Kuva: Getty Images

Antti Peteri

johtava hammaslääkäri, Coronaria

Läheisten olisi hyvä varmistaa, että ikääntynyt tai teini-ikäinen diabeetikko kiinnittää tarpeeksi huomiota hampaidensa hoitamiseen. Myös raskausajan diabetesta sairastavien naisten on suhtauduttava vakavasti suun terveydenhoitoon.

– Jos diabetes ei ole hoitotasapainossa, se esimerkiksi nostaa ientaskunesteen sokeritasapainoa, jolloin hampaiden reikiintyminen voi lisääntyä. Myös ientulehdukset ja suussa olevat haavat paranevat huonosti, jos diabetes ei ole hyvässä hoidossa, hammaslääkäri Antti Peteri Coronariasta kertoo.

Tilanne ei kuitenkaan kehity suussa huonoksi yhdessä yössä. Usein kyse on asioiden kumuloitumisesta.

– Ykköstyypin diabetes diagnosoidaan yleensä lapsuudessa tai nuoruudessa, jolloin diabeteksen ja suun hoito on tärkeää läpi elämänkaaren. Esimerkiksi sellaisessa tilanteessa, jossa diabetesta sairastava nuori laiminlyö sairauden hoitoa jonkun aikaa ja juo paljon kolajuomia, vanhempien on syytä huolestua tilanteesta.

Jos nuorella kehittyy ientulehdus ja siitä paradontiitti, eli kiinnityskudossairaus, kiinnityskudos ei enää kasva takaisin. Silloin on koko loppuelämän ajan riski saada se uudelleen.

Kaiken ikäisiä diabeetikkoja koskettavat erilaiset suun alueen ongelmat, jotka vaativat huolellista hampaiden hoitoa. Kuva: Getty Images

Nuorten diabeetikkojen lisäksi Peteri mainitsee ikääntyneet diabeetikot, joiden läheisten kannattaa olla valppaana diabeetikon hampaiden hoitoon liittyvissä asioissa.

– Ikääntyneillä on useammin proteeseja käytössään, joten heidän on huolehdittava suun puhdistuksesta erityisen hyvin, ettei proteesin alle ala kehittymään sieni-infektiota.

Ikääntyneet diabeetikot saattavat kärsiä muita useammin kuivasta suusta. Myös tietyt suun kautta otettavat diabeteksen hoitoon tarkoitetut lääkkeet voivat pahentaa suun kuivuutta.

– Suun kuivuutta ei pystytä poistamaan, mutta sitä helpottavia kuivan suun hoitotuotteita, kuten geelejä, tahnoja ja suihkeita on saatavilla hyvät valikoimat apteekeista, Peteri kertoo.

Lopuksi Peteri huomauttaa, että vaikka raskausajan diabetes menee raskauden jälkeen ohi, sen aikana hampaiden ja suun hyvä hoitaminen on erittäin tärkeää, sekä äidin että vauvan hyvinvoinnin vuoksi.

– Äidin hampaissa olemassa olevat reiät kehittyvät raskausajan diabeteksen aikana nopeammin ja jos ikenissä on tulehdusta, siitä saattaa helpommin kehittyä paradontiitti.

Paradontiitti puolestaan voi altistaa monille muille vakaville sairauksille. Sillä on löydetty yhteys myös keskenmenoon.

Artikkelia varten haastateltiin Coronarian johtavaa hammaslääkäri Antti Peteriä.

Next article