Etusivu » Suu ja yleisterveys » Diabetestä sairastavan on erityisen tärkeä huolehtia suunterveydestä
Diabetes ja suu

Diabetestä sairastavan on erityisen tärkeä huolehtia suunterveydestä

Suuhygienian kannalta napostelu ei ole terveellistä muutenkaan, mutta eritoten diabetestä sairastavan on syytä olla sen suhteen erityisen tarkka. Kuva: Getty Images

Diabeteksen ja suun terveyden linkki on vahva. Diabetes voi lisätä alttiutta suusairauksille, kuten ientulehdukselle, hampaiden kiinnityskudosten sairaudelle eli parodontiitille, hampaiden reikiintymiselle ja limakalvojen sienitulehduksille.

Toisaalta terve suu tukee diabeteksen hoitoa, muistutetaan Diabetesliiton sivuilla.

Huonon suuhygienian mahdolliset seuraamukset

Huonosta suuhygieniasta voi seurata erityisen paljon hallaa diabetesta sairastaville.

– Punoittavat ja vuotavat ikenet ovat usein merkki ientulehduksesta eli gingiviitistä, joka heikentää sokeritasapainoa – se taas voi tarkoittaa diabetesoireiden hankaloitumista ja vaatia lääkityksen korjaamista. Tässä vaiheessa ongelmaan täytyy puuttua esimerkiksi hammaskiven poistolla ja omahoidon parantamisella, Mehiläisen sivuilla todetaan.

Diabetes nostaa myös hampaiden kiinnityskudossairauden, parodontiitin, riskiä noin 3-kertaiseksi ja yksi keskeisimmistä riskitekijöistä tälle on tupakointi, joten se kannattaa lopettaa.

Suuhygienian kannalta napostelu ei ole terveellistä muutenkaan, mutta eritoten diabetestä sairastavan on syytä olla sen suhteen erityisen tarkka. Diabetesliitto huomauttaakin, että mikäli verensokerin tasaamiseksi tulee suunnittelemattoman välipalan tarve esimerkiksi yöllä, on suu hyvä huuhtoa vedellä ja neutraloida ksylitolituotteilla, maidolla tai juustolla reikiintymisen ehkäisemiseksi.

Ksylitoli onneksi sopii useimmille diabetesta sairastaville, sillä se imeytyy hitaasti verenkiertoon ja nostaa niin ollen myös verensokeria hitaasti. Ksylitolipastilleja voi siis käyttää huoletta. Huomionarvoista on kuitenkin se, että ksylitolin energiamäärä on sama kuin tavallisen sokerin.

Tärkeimmät työkalut diabetestä sairastavan suunhoidossa

Paras tapa hoitaa suun terveyttä on huolehtia säännöllisestä ja riittävästä hampaiden puhdistamisesta. Hampaat tulee harjata pehmeällä hammasharjalla ja fluorihammastahnalla vähintään kaksi kertaa päivässä. Hammastahnan jäämiä ei tarvitse huuhdella pois vedellä. Lisäksi hammasvälit tulee puhdistaa kerran päivässä hammaslangalla tai hammasväliharjalla.

Hammaslääkärin tekemä suun ja hampaiden tutkimus on diabetesta sairastaville tärkeää, ja tarkastuksessa tulisi käydä vähintään kerran vuodessa.

Suomalaiset hoitavat suuhygieniaa pohjoismaiden huonoiten, ja etenkin miehillä olisi petrattavaa. Luomalla kiinteitä rutiineja hampaista huolehtimisen ympärille sen päivittäinen ylläpito helpottuu, ja samalla vaalii omaa terveyttään.

Lähteet: Diabetesliitto ja Mehiläinen

Next article