Etusivu » Suu ja yleisterveys » Hoivaa syöpäsairaan suulle
Syöpäpotilaan suunhoito

Hoivaa syöpäsairaan suulle

Syöpähoidot vaikuttavat suun terveyteen monin tavoin. Kuva: Getty images

Syöpähoidot voivat vaikuttaa suun terveyteen, minka vuoksi syöpää sairastavan suu kaipaa erityistä huomiota. Hyvä suuhygienia on avaintekijä syöpähoitojen haittavaikutusten ennaltaehkäisyssä ja hoidossa.

Syöpähoidot vaikuttavat suun terveyteen monin tavoin. Vaikutukset vaihtelevat käytetyn hoitomuodon ja lääkityksen mukaan.

– Hoitojen sivuvaikutuksena voi kehittyä mukosiitti eli suun ja nielun limakalvovaurio, mikä hankaloittaa syömistä ja puhumista. Sylkirauhasen sädevauriot sekä osa solunsalpaajahoidoista aiheuttavat syljenerityksen vähenemistä, mikä heikentää suun luontaista puhdistumista, erikoishammaslääkäri Hanna Välimaa kertoo.

Hampaiden hoitamattomat infektiot voivat levitä paikallisesti, jos syöpäpotilaan infektioherkkyys on lisääntynyt

– Sädehoito voi myös aiheuttaa leukaluuhun luukuolion. Hampaiden hoitamattomat infektiot voivat levitä paikallisesti, jos syöpäpotilaan infektioherkkyys on lisääntynyt. Suusta verenkiertoon leviävät bakteerit puolestaan voivat olla riski infektioherkän potilaan yleisterveydelle, Välimaa jatkaa.

Syöpähoidot voivat vaikuttaa suun terveyteen pitkäaikaisesti.

– Alentunut syljeneritys lisää hampaiden reikiintymisen ja kiinnityskudossairauksien riskiä, mikä on huomioitava ennaltaehkäisevässä hammashoidossa. Kantasolusiirtohoidon seurauksena suun limakalvoille voi kehittyä käänteishyljintäreaktio, joka ilmenee muun muassa suun limakalvomuutoksina ja -haavaumina sekä alentuneena syljenerityksenä. Syövän luustoetäpesäkkeiden komplikaatioiden ehkäisemiseksi käytetyt antiresorptiiviset lääkkeet puolestaan altistavat leukaluukuoliolle, etenkin jos hampaissa tai niiden kiinnityskudoksissa on hoitamattomia infektioita, Välimaa listaa.

Ennaltaehkäisyä ja hellää hoivaa

Syöpähoitojen haittavaikutuksia suun terveyteen voi ehkäistä.

– Joka kolmas suomalainen sairastuu syöpään jossain vaiheessa elämäänsä. Paras tapa suojautua syöpähoitojen aikaisilta suun ongelmilta on huolehtia hyvästä suuhygieniasta ja hampaiden ajantasaisesta hoitamisesta läpi elämän, Välimaa painottaa.

– Hampaiden tulehduspesäkkeet pyritään pääsääntöisesti hoitamaan ennen syöpähoitojen aloittamista, jos sen arvioidaan suunniteltu hoito huomioon ottaen olevan tarpeen, Välimaa lisää.

Hoitojen aikainen hyvä suuhygienia sekä suun säännöllinen huuhtelu ja kosteutus vähentävät mukosiitin riskiä.

Voinnin kannalta olisi tärkeää, että suuta jaksaisi hoitaa silloinkin, kun voimat ovat vähissä.

– Voinnin kannalta olisi tärkeää, että suuta jaksaisi hoitaa silloinkin, kun voimat ovat vähissä. Hampaiden harjaaminen kahdesti päivässä pehmeällä hammasharjalla ja fluorihammastahnalla sekä hammasvälien puhdistus on hyvä hampaiden perushoito, Välimaa neuvoo. Jos limakalvot ovat arat, kannattaa kokeilla tavanomaisen hammastahnan sijasta vaahtoamatonta fluoripitoista tahnaa.

– Kun syljeneritys on alentunut, on tärkeä huolehtia riittävästä veden juomisesta. Suuta on hyvä muutenkin kosteuttaa tarpeen mukaan. Yksinkertaisimmin tämä onnistuu huuhtelemalla suuta vedellä. Limakalvojen kosteuttamiseen voi käyttää myös erilaisia apteekista saatavia kuivan suun hoitotuotteita tai ruokaöljyjä, hammaslääkäri jatkaa.

Hoitavan hammaslääkärin on tärkeää tietää todetusta syövästä ja syöpähoidoista.

– Syövästä sekä jo saaduista tai suunnitteilla olevista hoidoista on aina syytä kertoa hammaslääkärille, vaikka näiden liittyminen suun terveyteen ei vaikuttaisikaan selvältä. Asialla voi olla merkitystä hammashoidon suunnittelun, toteuttamisen ja suusairauksien ennaltaehkäisyn kannalta, Välimaa kertoo.

Artikkelia varten haastateltiin erikoishammaslääkäri Hanna Välimaata.

Next article