Etusivu » Suu ja yleisterveys » Koko perheen suut kuntoon – asiantuntija vastaa 6 kysymykseen
Lasten suunhoito

Koko perheen suut kuntoon – asiantuntija vastaa 6 kysymykseen

Äiti siirtää lapselle omat bakteerinsa ja siitä lähtee liikkeelle lapsen oman bakteeriston kehittyminen. Kuva: Getty Images

Mikrobiologi, maitohappobakteerien asiantuntija Annika Mäyrä vastaa suun hyvinvointia koskeviin kysymyksiin.

Millainen on suun mikrobisto?

– Suussa on kymmeniä miljoonia bakteereja ja pitää ollakin!  Huonot bakteerit aiheuttavat plakin muodostumista ja kariesta sekä ientulehduksia. Suun mikrobisto on hyvin erilainen kuin suoliston ja hyvien maitohappobakteerien valtalaji suussa on Streptoccus salivarius. Nämä hyvät bakteerit pystyvät syrjäyttämään huonoja lajeja.

Vaikuttaako suun mikrobisto laajemminkin kuin vain hampaisiin?

– Kyllä. Terve suu on ensimmäinen suojamuuri, joka estää taudinaiheuttajien pääsyn elimistöön, ruoansulatuskanavaan ja myös verenkiertoon.

Mitkä asiat vaikuttavat suun mikrobeihin?

– Sokeripitoinen ruokavalio ja jatkuvat happohyökkäykset eivät ole hyväksi hampaille. Tietyt lääkkeet tai lapsilla erityisesti antibioottikuurit voivat tappaa niin ”hyvät” kuin ”huonotkin” bakteerit. Antibioottikuuri saattaa muuttaa mikrobistoa pitkäksikin ajaksi. Aikuisilla suuveden jatkuva käyttö poistaa toivottujakin bakteereja.

Entä raskaus ja suun terveys?

– Raskaus ja hormonit vaikuttavat myös suuhun: sinne saattaa ilmaantua reikiä tai ienongelmia. Äidin suun hoito onkin erityisen tärkeää. Äiti siirtää lapselle omat bakteerinsa ja siitä lähtee liikkeelle lapsen oman bakteeriston kehittyminen. Myös kariesta aiheuttava bakteeri voi tarttua äidiltä. Olisi hyvä, jos koko perheen suut olisivat kunnossa.

Miten lapsen suun terveyttä voisi tukea?

– Ennen hampaiden ilmestymistä lapsi on jo saanut suuhunsa bakteereita vanhemmiltaan ja ympäristöstä. Kun hampaat alkavat ilmestyä , on tärkeää opettaa harjaaminen aamuin illoin. Harjausta voi tukea istuttamalla suuhun hyviä, suojaavia bakteereita purutableteilla, jotka sisältävät  suun omia maitohappobakteereita. Suun omat maitohappobakteerit asuttavat limakalvot ja syrjäyttävät ei-toivottuja bakteereita. Erityisen tärkeää tämä on antibioottikuurien yhteydessä, jolloin hyvätkin bakteerit kuolevat suusta. Ksylitoli ehkäisee osaltaan  myös kariesbakteerien toimintaa.

Miksi suun terveys on niin tärkeää?

– Suurin infektioiden lähde on suu ja noin 70% aikuisista kärsii ientulehduksista, joiden yhteys sydän-ja verisuonitauteihin kiistaton. Plakinmuodostus aiheuttaa reikiintymistä ja jatkuva ientulehdus suussa vaikuttaa myös koko kehon terveyteen. Ientulehdusta aiheuttavat bakteerit aiheuttavat myös pahanhajuisen hengityksen.

Next article