Skip to main content
Etusivu » Suu ja yleisterveys » Lasten suunterveys on aikuisen vastuulla – näillä vinkeillä onnistut helposti
Lasten suunhoito

Lasten suunterveys on aikuisen vastuulla – näillä vinkeillä onnistut helposti

Lapsen on hyvä harjoitella itse harjaamista pienestä pitäen. Kuva: Getty Images

Lasten suunterveyden ylläpito on pohjimmiltaan samanlaista kuin aikuisten – terveelliset ravintotottumukset ja riittävä suuhygienia ovat sen tärkeimmät kulmakivet. Näin ollen aikuisten näyttämä esimerkki on ensisijainen tapa luoda terveitä rutiineja.

Hammaslääkäriliiton mukaan ensimmäinen reikiintymisen kannalta kriittinen vaihe on maitohampaiden puhkeamisaika, eli noin 0,5–2-vuotiaana.

– Yläetuhampaissa näkyvä plakki on reikiintymisriskin merkki. Myös ensimmäisten pysyvien poskihampaiden puhjetessa 5–7-vuotiaana, vanhempien kannattaa olla tarkkana lapsen suunterveyden ylläpitämisessä.

Hammasharja ja -tahna

Perheen pienimmille on olemassa omia pieniä, pehmeäharjaksisia hammasharjoja. Tänä päivänä niitä löytyy laulavia, kuviollisia ja väriseviä malleja, jotka ovat omiaan helpottamaan vastahakoisen lapsen hampaiden pesua. Kannattaa kuitenkin ottaa huomioon, että hammasharja tulisi vaihtaakolmen kuukauden välein, joten siihen ei saisi kiintyä liikaa.

Hammastahnan tulee sisältää fluoria, mutta erikoishammastahnat eivät lapsille sovellu.

– Syljen kalsiumpitoisuus vähenee hammaskiveä ehkäisevää tahnaa käytettäessä, mikä ei ole hyväksi lapsen hampaan kiilteelle, Hammaslääkäriliitto linjaa.

Suuta ei tarvitse huuhtoa vedellä harjauksen aikana eikä sen jälkeen, vaan ylimääräinen sylki-hammastahnaseos sylkäistään pois.

Lapsen hammasvälit tulisi puhdistaa hammaslangalla kerran päivässä siitä lähtien, kun hampaita on kaksi toisiaan koskettavaa.

Rutiini

– Lapsen on hyvä harjoitella itse harjaamista pienestä pitäen. Vanhemmat harjaavat alle 6-vuotiaan lapsen hampaat kaksi kertaa päivässä. Sen jälkeenkin harjaustulos tulee tarkistaa siihen asti, kunnes lapsen motoriikka on riittävä eli noin 8–12-vuotiaaksi, Hammaslääkäriliitto suosittelee.

Hammaslangan käytössä puolestaan suositellaan lapsen auttamista vähintään 8-vuotiaaksi.

Hampaiden harjaamisessa järjestelmällisyys on valttia. Hammaslääkäriliitto suosittelee, että harjaus aloitetaan hankalimmasta kohdasta, eli takahampaiden sisäpinnoilta. Seuraavaksi harjataan ulkopinnat ja lopuksi purupinnat leuka kerrallaan.

Motivaatio

Hampaita tulee harjata vähintään kaksi minuuttia. Tässä ajassa fluori ehtii sitoutua hampaaseen vahvistaen sen pintaa.

Lapselle on hyvä selittää suunhoidon laiminlyömisen konkreettisia seuraamuksia. Verkosta löytyy nykyään erilaisia ilmaisia videoita, jotka on suunniteltu helpottamaan perusteellista hampaiden harjausta. Jos lapsen antaa itse asettaa hälytyksen ja sen äänen älypuhelimesta tai tabletista, voi sekin olla omiaan tekemään suunterveydestä huolehtimisesta mielekästä.

Lähteet: Hammaslääkäriliitto ja Stanford Medicine.

Next article