Etusivu » Suu ja yleisterveys » Seniori – pidä huolta suustasi
Ikääntyneiden suunterveys

Seniori – pidä huolta suustasi

Hyvällä omahoidolla on jopa suurin merkitys suun terveyden kannalta. Kuva: Getty Images

Krista Erkkilä

suuhygienisti, HammasOskari Oy

Hoitamaton suu kasvattaa erilaisten tulehdusten, hampaiden reikiintymisen ja erilaisten yleissairauksien riskiä. Suun huono kunto voi myös evätä pääsyn esimerkiksi keinonivelleikkaukseen

Miksi ikääntyvä suu on alttiimpi tulehduksille ja reikiintymiselle?

Ikääntymisen myötä mahdolliset sairaudet sekä lääkitykset saattavat alentaa syljeneritystä, mikä edesauttaa tulehduksien syntymistä tai hampaiden reikiintymistä. Huonontunut yleiskunto voi myös vaikuttaa motoriikkaan, jolloin puhdistustulos ei välttämättä ole riittävä. Muistisairautta sairastavilla henkilöillä hampaiden puhdistus voi unohtua kokonaan. 

Miten ikääntyvän suun tulehduksia voidaan ehkäistä?

Ennaltaehkäisy on paras lääke tulehduksia ja hampaiden reikiintymistä vastaan. Vuosittaiset tai jopa puolivuosittaiset tarkastukset sekä puhdistukset, hyvästä omahoidon tasosta huolehtiminen joko itse tai omaisten tai hoitajien toimesta on suositeltavaa. Lääkitysten säännöllinen tarkistaminen sekä oikeiden tuotteiden ja puhdistusvälineiden valitseminen on myös tärkeää. 

Millainen vaikutus perussairauksilla on suun terveyteen?

Monet perussairaudet ja niihin määrätyt lääkkeet vaikuttavat syljen eritykseen tai koostumukseen. Syljen määrän ollessa vähäisempi sen suojaava vaikutus jää pienemmäksi. Toiset sairaudet saattavat myös heikentää elimistön vastustuskykyä, jolloin tulehduksilla on paremmat mahdollisuudet edetä.

Minkälaiset tavat ovat suositeltavia omahoidossa?

Hyvällä omahoidolla on jopa suurin merkitys suun terveyden kannalta. Huolellisella harjauksella sekä hammasvälien puhdistuksella voidaan vaikuttaa niin hammaskiven määrään, mahdolliseen ientulehdukseen kuin reikiintymiseenkin. Hampaat tulisi harjata aamuin illoin vähintään kahden minuutin ajan pehmeällä harjalla ja fluorihammastahnalla. Myös hammasvälit tulisi puhdistaa päivittäin hammasväliharjan, harjatikun tai hammaslangan avulla. Myös irtoproteesien säännöllisestä ja huolellisesta puhdistuksesta tulisi huolehtia. 

Artikkeliin haastateltiin suuhygienisti Krista Erkkilä HammasOskarista. 

Hellävaraista suojaa herkille tai vihloville hampaille!

Next article