Etusivu » Suu ja yleisterveys » Tiesitkö, että suun tulehdussairauksilla on yhteys aivoterveyteen?
Aivoterveys

Tiesitkö, että suun tulehdussairauksilla on yhteys aivoterveyteen?

aivoterveys
aivoterveys
Suun tulehdukset ovat tärkeä hoitaa, sillä pitkittyessään niillä voi olla kauaskantoisia vaikutuksia muun muassa aivoterveyteen. Kuva: Getty Images
joona hallikainen

Joona Hallikainen

erikoistuva suu- ja leukakirurgi

Viime aikoina on saatu yhä enemmän tutkimustietoa ja näyttöä siitä, että suun tulehduksilla on yhteys moniin aivosairauksiin. Hoitamattomalla ientulehduksella ja etenkin parodontiitilla voi olla kauaskantoisia seurauksia.

Ientulehdus on elimistön puolustusreaktio ikenien ärsytykseen, joka aiheutuu hampaiden pinnalle ja ikenen alle kertyneestä bakteeripeitteestä ja hammaskivestä.

Hoitamattomana se voi johtaa hampaiden kiinnityskudosten tulehdukseen eli parodontiittiin, joka voi pahimmillaan aiheuttaa suun limakalvoille jopa kämmenen kokoisen tulehdusalueen.

Erikoistuva suu- ja leukakirurgi Joona Hallikainen sanoo, että jo pitkään on tiedetty suun tulehdusten olevan yhteydessä sydän- ja verisuonitauteihin. Hänen väitöskirjatutkimuksensa koskee aivovaltimoaneurysmia ja myös niiden muodostumiseen ja puhkeamiseen suun tulehduksilla on havaittu olevan selkeä yhteys.

– Suun tulehdukset, varsinkin ientulehdus ja parodontiitti, lisäävät aivovaltimoaneurysmien lisäksi myös aivoinfarktin riskiä. Suun bakteerien kappaleita on havaittu aivovaltimoaneurysmista, sekä aivovaltimoiden tukkeumissa. Viime vuosina on tullut myös viitteitä suun sairauksien liittymisestä myös muistisairauksien syntyyn, Hallikainen kertoo.

Ikenissä on infektioportti verenkiertoon

Hallikaisen mukaan jopa 60 prosenttia väestöstä sairastaa suun tulehdussairauksia.

– Tiedetään, että varsinkin ientulehdus ja parodontiitti ovat alidiagnosoituja ja alihoidettuja sairauksia, hän korostaa.

Jos suun tilanne on huono, verenkiertoon pääsee jatkuvasti huonoja bakteereita.

Suun tulehdukset ovat tärkeä hoitaa, sillä pitkittyessään niillä voi olla kauaskantoisia vaikutuksia kokonaisterveyteen.

– Suu on ainoa paikka, missä kovakudos, eli hammas, läpäisee terveen limakalvon. On tärkeä ymmärtää, että suussa on aina olemassa infektioportti suoraan verenkiertoon.

– Kun hampaan ja ikenen liitospintana oleva ientasku tulehtuu, se mahdollistaa bakteerien pääsyn verenkiertoon. Jokaisella ihmisellä on suussaan vähintään 600 erilaista bakteeria. Jos suun tilanne on huono, verenkiertoon pääsee jatkuvasti huonoja bakteereita, jotka johtavat pitkällä aikavälillä mahdollisesti vakaviin terveysongelmiin, Hallikainen sanoo.

Hän painottaa, että suun tulee olla infektioista vapaa.

– Hyvä suuhygienia on tärkein ja helpoin tapa huolehtia suun terveydestä. Jos ikenistä vuotaa harjatessa toistuvasti verta tai jos suussa tai hampaissa on kipua, hakeudu hammaslääkäriin. Kun suun sairaudet saadaan nopeasti kiinni ja hoidettua, ne eivät pääse aiheuttamaan muita vakavia sairauksia, Hallikainen päättää.

Next article