Skip to main content
Etusivu » Suun alueen ongelmat » Asiantuntijan viisi vinkkiä ientulehdusten omahoitoon
Ientulehdus

Asiantuntijan viisi vinkkiä ientulehdusten omahoitoon

Käymällä hammaslääkärin tutkimuksissa säännöllisin väliajoin voidaan havaita ientulehdus ajoissa. Kuva: Getty images

Ientulehduksen hoitaminen on tärkeää, sillä tulehduksella on yhteys moniin muihin terveysongelmiin. Näin ollen se vaikuttaa koko elimistön hyvinvointiin.

Mitkä tekijät vaikuttavat ientulehduksen syntyyn?

Suun bakteerit aiheuttavat ientulehdusta ja edetessään kiinnityskatosairautta eli parodontiittia. Tulehduksen syntyyn vaikuttavat lisäksi riskitekijät, kuten tupakkatuotteet ja kontrolloimattoman diabeteksen kaltaiset yleissairaudet. Myös esimerkiksi huonosti istuvat hampaiden täytteet lisäävät plakin kertymistä ja altistavat tulehdukselle. Elimistön vaste bakteereille on yksilöllinen. Naisilla puberteetin, raskauden ja vaihdevuosien aikana hormonit vaikuttavat iensairauksien syntyyn. Jotkin lääkkeet, kuten epilepsia- ja verenpainelääkkeet voivat aiheuttaa ikenien liikakasvua, mikä altistaa tulehdukselle.

Miten ientulehduksen voi tunnistaa?

Ientulehduksen merkkejä ovat verenvuoto harjatessa tai hammasvälejä puhdistaessa. Myös turvotusta, jomotusta ja vihlontaa voi esiintyä. Tulehdus on kuitenkin useimmiten oireeton, ja luukato voi edetä salakavalasti. Siksi hammaslääkärin tutkimus säännöllisin väliajoin on tärkeä.

Mitä omahoidossa tulee huomioida?

Hampaiden harjaus aamuin illoin mieluiten sähköhammasharjalla, sekä kerran päivässä tehty hammasvälien puhdistus on paras tapa ehkäistä suun tulehduksia. Hyvä omahoito ehkäisee iensairauksien lisäksi myös hampaiden reikiintymistä ja suun limakalvosairauksia. Tupakkatuotteita – myös nuuskaa ja nikotiinipusseja – kannattaa välttää, sillä ne heikentävät ikenien verenkiertoa ja voivat liittyä suusyöpään. Yleissairaalla potilaalla sairauden hyvä hoito ehkäisee myös iensairauksia.

Miksi iensairauksien hoito on tärkeää?

Kroonisella iensairaudella eli parodontiitilla on yhteys hampaiden ennenaikaiseen menetykseen. Sen lisäksi bakteerit kulkeutuvat verenkierron kautta elimistöön ja ovat riski yleisterveydelle. Iensairauksilla on tunnistettu yhteys muun muassa huonontuneeseen diabeteksen hoitotasapainoon, sydän- ja verisuonisairauksiin, alzheimerin tautiin, reumasairauksiin ja raskauskomplikaatioihin. Suu ei ole erillinen osa kehoa, ja terveet ikenet ovat tärkeä osa elimistön puolustusta. Terve suu myös tuntuu ja tuoksuu hyvältä.

Kärsitkö aroista ja tulehtuneista ikenistä?

GUM® PAROEX® hammastahna antaa pitkäkestoisen suojan ientulehduksia vastaan!

Next article