Etusivu » Suun alueen ongelmat » Diabetes altistaa suun sairauksille – ennaltaehkäisy avainasemassa
Diabetes ja suu

Diabetes altistaa suun sairauksille – ennaltaehkäisy avainasemassa

Diabetesta sairastavan riski sairastua parodontiittiin on jopa nelinkertainen. Kuva: Getty Images

Anna Maria Heikkinen

erikoishammaslääkäri, suun terveydenhuollon professori

Diabetekseen sairastuvan suu on erityisen altis tulehduksille ja ongelmille. Ennaltaehkäisevät toimenpiteet voivat kuitenkin parantaa diabeetikon elämänlaatua merkittävästi.

Diabetes vaikuttaa suun terveyteen monin tavoin ja altistaa muun muassa ientulehdukselle, parodontiitille eli hampaiden kiinnityskudossairaudelle ja sieni-infektioille. Suurimmillaan tulehdusalttius on diabeteksen puhjetessa ja diabeteksen hoitotasapainon ollessa huono, kertoo erikoishammaslääkäri ja suun terveydenhuollon professori Anna Maria Heikkinen.

Suotuisat olosuhteet suun tulehduksille

Erilaiset biologiset mekanismit luovat suotuisan ympäristön diabetesta sairastavan suun tulehduksille.

– Kudosten sokeroituminen aiheuttaa muun muassa luukatoa leukaluussa ja verisuonimuutoksia, mikä heikentää ravinteiden ja aineenvaihduntatuotteiden kulkua ikenien verisuonissa.

Diabetes lisää elimistössä myös matala-asteista tulehdusta, joka heijastuu myös suun terveyteen.

– Diabeteksen ja parodontiitin välinen yhteys on kaksisuuntainen. Diabetes altistaa parodontiitille, joka taas puolestaan hoitamattomana voi heikentää diabeteksen hoitotasapainoa, Heikkinen sanoo.

Diabetesta sairastavan riski sairastua parodontiittiin on jopa nelinkertainen.

Säännöllinen suun ja hampaiden tarkastus suunterveydenhuollossa tärkeää

Diabeteksen ja suun sairauksien yhteyden ymmärtäminen luo perustan suun sairauksien ennaltaehkäisyn tarpeellisuudelle. Heikkinen painottaa erityisesti hyvän omahoidon ja säännöllisten suun ja hampaiden tarkastusten merkitystä.

– Diabetesta sairastavan tulisi noudattaa yksilöllisiä, suun terveydenhuolloin ammattilaisten antamia omahoito-ohjeita.

Suun terveyden ylläpitämisessä keskeistä ovat tehokas hampaiden harjaus vähintään kahdesti päivässä sekä päivittäinen hammasvälien puhdistus.

– Samoin tärkeitä asioita ovat nikotiinittomuus, napostelun välttäminen ja veden nauttiminen janojuomana, Heikkinen muistuttaa.

Heikkinen puhuu fotodynaamisen kaksoisvaloterapialaitteen puolesta hampaiden puhdistuksen tukena. Laite auttaa tutkitusti hammasplakin vähentämisessä, tavallinen hampaiden harjaus jättää puhdistamatta jopa puolet plakista. Innovaatio tarjoaa uusia mahdollisuuksia myös pitkäaikaissairaille, joiden tulee kiinnittää erityistä huomiota suun terveyteen.

GUM PAROEX -hammastahna ennaltaehkäisee plakin syntymistä ja antaa pitkäkestoisen suojan iensairauksia vastaan!

Next article