Etusivu » Suun alueen ongelmat » Kuiva suu? Tässä parhaat kotikonstit sen hoitoon
Kuiva ja herkkä suu

Kuiva suu? Tässä parhaat kotikonstit sen hoitoon

kuivan-suun-hoito-suun-kuivuus
kuivan-suun-hoito-suun-kuivuus
Kuvat: Unsplash

Kuiva suu on melko yleinen harmi ikääntyneillä, tiettyjä sairauksia sairastavilla ja lääkkeitä säännöllisesti käyttävillä ihmisillä. Kuiva suu tuntuu tahmaiselta, vaikeuttaa puhumista, erittää pahaa hajua ja toimii bakteerien ja karieksen kasvualustana. Onneksi vaivaan on saatavissa apua!

Miksi suu kuivuu?

Reseptilääkkeistä esimerkiksi eräät verenpainelääkkeet, antihistamiinit, masennuslääkkeet, psykoosilääkkeet sekä parkinsonismilääkkeet ovat yleisiä suuta kuivattavia lääkkeitä.

Kuivan suun taustalla voi olla reuma, hormonaaliset muutokset ja stressi, Parkinsonin tauti tai verenpainetauti lääkehoitoineen. Samoin sylkirauhassairaudet, nopea laihduttaminen ja anoreksia sekä säde- ja muut syöpähoidot voivat aiheuttaa suun kuivumista.

Astmaatikon on syytä hoitaa kuntoon mahdollinen allerginen nuha, sillä se pakottaa hengittämään suun kautta, mikä kuivattaa suun limakalvoja entisestään.

Normaalisti sylkeä syntyy 0,5–1 litraa päivässä, suuri osa syödessä. Suu alkaa tuntua kuivalta, kun vuorokautinen sylkimäärä laskee selvästi alle 0,5 litran.

Pitkään jatkuneena kuiva suu voi aiheuttaa pureskelu-, nielemis- ja puhumisvaikeuksien lisäksi hampaiden reikiintymistä, pahaa hajua hengitykseen sekä ongelmia suun limakalvoille.

Kuivan suun hoito

Kuiva suu, johtuu syljenerityksen vähentymisestä suussa. Syljellä on suussa monta tehtävää. Se puhdistaa ja huuhtoo suuta ja nielua sekä estää mikrobeja tarttumasta limakalvoille. Syljellä on myös mikrobeja tappavia ominaisuuksia – se suojaa limakalvoja tulehdukselta, hampaita reikiintymiseltä sekä kosteuttaa ja liukastaa ruoan ennen nielemistä. Syljen erityksen heikentyessä hampaiden reikiintyminen ja eroosio voi kiihtyä. Kuiva suu voi altistaa myös ientulehduksille.

Jos uni katkeaa ikävään tunteeseen suussa, kannattaa kuivasuisen varata yöpöydälle vesilasi. Vettä kannattaa juoda muutenkin mahdollisimman usein pitkin päivää, ja ruokailun jälkeen suu kannattaa huuhdella vedellä.

Apteekissa on myynnissä kattava valikoima kuivan suun hoitoon tarkoitettuja itsehoitotuotteita. bioXtran geeli, geelisuihke, suuvesi ja hammastahna sisältävät suuta kosteuttavia aineita, jotka lievittävät kuivan suun oireita ja siitä aiheutuvia vaikutuksia.

Arka ja kuiva suu hyötyy sellaisen hammastahnan käytöstä, jossa ei ole väkeviä makuaineita eikä vaahtoa tuottavaa natriumlauryylisulfaattia, mutta joka sisältää suun kosteutta ylläpitävää ja limakalvoja suojaavaa betaiinia. Kotimainen Salutem erikoishammastahna on kehitetty erityisesti herkän ja kuivan suun aiheuttamista ongelmista kärsiville.

Next article