Etusivu » Suun alueen ongelmat » Piileekö suussasi tulehdus?
Ientulehdus

Piileekö suussasi tulehdus?

Tavallinenkin tulehdus suussa voi olla vaarallinen, jos se pääsee leviämään tulehtuneista ientaskuista verenkiertoon. Kuva: Getty Images

Kimmo Vähätalo

suukirurgian erikoishammaslääkäri

Lähes jokaisella suomalaisella on tulehdus suussaan. Suu ja hampaat eivät ole irrallaan muusta kehosta, vaan tulehdus suussa vaikuttaa myös yleisterveydentilaan, samoin kuin yleisterveydentila suun terveyteen.

Suukirurgian erikoishammaslääkäri Kimmo Vähätalo peräänkuuluttaa suun huomioimisen tärkeyttä osana yleisterveyttä.

– Hammas- ja lääketiede ovat perinteisesti olleet erillään toisistaan jo koulutusvaiheessa, vaikka suun terveydellä on yhteys koko kehoon ja monet perussairaudet vaikuttavat suun terveydentilaan. Hammaslääkäreiden ja lääkäreiden etäisyys toisistaan näkyy myös ajattelutavoissa. Suu mielletään usein irralliseksi osaksi muusta kehosta. Suunta on muuttunut, mutta sen näkyminen käytännössä ottaa aikansa.

Krooninen ientulehdus on yleisin suun sairaus ja merkittävä kansantauti. Vähätalon mukaan useimmilla suomalaisilla on suussaan todennäköisesti jokin infektiofokus, yleensä tietämättään. Tavallinenkin bakteeri voi olla vaarallinen, jos se pääsee leviämään tulehtuneista ientaskuista verenkiertoon.

– Suun kroonisella, usein oireettomalla, matala-asteisella tulehduksella on yhteys sydän- ja verisuonitautien kehittymiseen, aivoinfarktiin ja diabetekseen. Suussa oleva tulehdus voi olla vaarallinen terveellekin, mutta erityistä huomiota suun kuntoon tulee kiinnittää silloin, kun vastustuskyky on heikentynyt jonkin perussairauden tai lääkityksen seurauksena. Suun tulehdukset voivat heikentää muun muassa diabeteksen ja reuman hoitotasapainoa, Vähätalo kertoo.

Vähätalo kannustaa pitämään huolta suun kunnosta jo ennen, kun tulehdus ilmoittaa itsestään.

– Piilevä tulehdus ei näy eikä tunnu, mutta voi yllättäen olla isokin terveysriski. Esimerkiksi tietyt syöpähoidot tai tekonivelleikkaus voidaan toteuttaa vasta, kun suun infektiot on hoidettu, ja radikaalissa tilanteessa aika voi olla kortilla, hammaslääkäri muistuttaa.

Hampaiden harjaus, hammasvälien puhdistus ja röntgen rutiiniksi

Vähätalo kritisoi säästävää hammashoitokulttuuria ja muistuttaa säännöllisten hammasröntgentutkimusten merkityksestä kroonisten tulehdusten kitkemiseksi.

– Hammaslääkäreiden tehtävä on puuttua ja hoitaa oireettomatkin matala-asteiset tulehdukset. Näiden havaitsemiseksi hammastarkastusten rinnalle tarvitaan määräajoin tehtäviä röntgentutkimuksia, hammaslääkäri painottaa.

Hampaiden tukikudossairauksien yksinkertaisin ja kustannustehokkain ennaltaehkäisijä on kuitenkin huolellinen omahoito.

– Hampaiden pesu kahdesti päivässä fluorihammastahnalla on hampaiden hammashoidon hyvin tunnettu perusta, mutta se ei yksin riitä. Huolellisen harjauksen lisäksi ientulehduksen ehkäiseminen kaipaa päivittäistä hammasvälien puhdistusta, Vähätalo neuvoo.

– Ei ole myöskään yhdentekevää, millä tuotteilla suutaan hoitaa. Oikeisiin kotihoitovälineisiin panostaminen on pieni satsaus hyötyihin nähden. Suunhoitotuotteiden valinnassa kannattaa luottaa suuhygienistin tai hammaslääkärin suosituksiin, Vähätalo vinkkaa.


Next article