Etusivu » Suun alueen ongelmat » Selätä kuiva suu
Kuiva suu

Selätä kuiva suu

Naisten osuus Sjögrenin oireyhtymää sairastavista on suuri ­– jopa yhdeksän kymmenestä sairastuneesta on naisia. Kuva: Getty Images

Sjögrenin oireyhtymän aiheuttama kuiva suu on mahdollista pitää terveenä ja hyvän tuntuisena syljen puutteesta huolimatta.

Sjögrenin oireyhtymä kuuluu autoimmuunitauteihin, jossa elimistön puolustusjärjestelmä alkaa tuhota omia kudoksia. Taudin kohdekudoksina ovat etenkin kyynel- ja sylkirauhaset. Erikoishammaslääkäri Merja Laine kuvaa Sjögrenin oireyhtymän oireiden kirjoa laajaksi ja oireiden kehittymistä hitaaksi. 

– Yleisimpiä ensioireita ovat silmien ja suun kuivuminen, väsyminen sekä nivelkivut. Naisten osuus Sjögrenin oireyhtymää sairastavista on suuri ­– jopa yhdeksän kymmenestä sairastuneesta on naisia. 

Laineen mukaan kuiva suu heikentää Sjögrenin oireyhtymään sairastuneiden elämänlaatua monin tavoin.

– Syöminen, nieleminen ja puhuminen voivat vaikeutua ja hengitys voi olla pahanhajuista syljen puutteesta johtuen. Myös suupielten haavaumia sekä ärsytysyskää ja äänen käheyttä voi esiintyä.

Suu tarvitsee sylkeä pysyäkseen terveenä. 

– Suun kuivuminen altistaa erityisesti hampaiden nopealle reikiintymiselle, hammaseroosiolle, ientulehdukselle sekä suun sieni-infektioille, Laine sanoo. 

Näin hoidat kuivaa suuta

Kuiva suu on Laineen mukaan mahdollista pitää hyvän tuntuisena ja terveenä syljen puutteesta huolimatta. Oireita voidaan yleensä lievittää ja suuterveyttä ylläpitää.

– Hyvä suuhygienia vähentää kuivan suun haittavaikutuksia ehkäisemällä hampaiden reikiintymistä ja hampaan kiinnityskudossairauksia. 

Laine ohjeistaa harjaamaan hampaat aamuin illoin fluorihammastahnalla ja samalla kiinnittämään huomiota hammasvälien puhdistamiseen.

– Jos tavallinen hammastahna kirveltää, kannattaa käyttää kuivan suun hoitoon tarkoitettuja miedonmakuisia fluorihammastahnoja. 

Kuivia suun limakalvoja voi kostuttaa suunkostutusaineilla tai sivelemällä limakalvoille ruokaöljyä. Toisinaan voi olla tarpeen käyttää muita suunhoitotuotteita, kuten lisäfluori- ja ksylitolivalmisteita.

– Hammaslääkäri tai suuhygienisti osaa neuvoa niiden käytössä. Suun terveyden ylläpitämiseksi Sjögrenin oireyhtymää sairastavan olisi muutenkin hyvä käydä tavallista useammin hammashoidossa, Laine muistuttaa.

Asiantuntija kehottaa kuivasta suusta kärsivän välttämään napostelua. Suositus on 3–6 ruokailukertaa päivässä.

– Mikäli toimivaa sylkirauhaskudosta on jäljellä, voi syljen eritystä edistää pureskelulla. Pureskelua vaativa ravinto on siten hyväksi.

Kotimaiset erikoishammastahnat herkälle ja kuivalle suulle

Next article