Etusivu » Suun alueen ongelmat » Sieni-infektiot ja karies ovat kuivan suun riskitekijöitä
Kuiva suu

Sieni-infektiot ja karies ovat kuivan suun riskitekijöitä

Päivittäin on myös hyvä juoda riittävästi nesteitä, mikä tarkoittaa terveellä henkilöllä noin 2–3 litraa vettä. Kuva: Getty Images

Syljen määrä vähenee iän myötä, mutta myös monet sairaudet ja lääkeaineet aiheuttavat suun kuivumista. Pahimmillaan suu on kuiva kuin korppu, mikä vaikeuttaa nielemistä ja nukahtamista.

Esimerkiksi pään ja kaulan alueen sädehoito tuhoaa sylkirauhasia, myös diabeetikoilla syljeneritys on normaalia vähäisempää. Hampaiden kannalta haitallisimpia ovat inhaloitavat lääkkeet, mutta myös useimmat särky-, reuma- ja verenpainelääkkeet, lihasrelaksantit sekä sytostaatit vähentävät syljeneritystä.

– Ilman sylkeä hampaisiin tulee herkästi reikiä ja limakalvoille sieni-infektioita. Siksi inhaloitavien lääkkeiden jälkeen suu on hyvä huuhdella vedellä ja silloin myös lisäfluorin käyttö on suositeltavaa, HLT, EHL, juurihoidon erikoishammaslääkäri Sari Kervanto-Seppälä sanoo.

Suun sieni-infektiot ovat yleinen ja ikävä vaiva

Kaikilla meillä on sieni-itiöitä kehossa ja jos kehon tasapaino muuttuu sairauden tai antibioottikuurin takia, voi suussa alkaa sieni-infektio. Se voi lehahtaa punaisena, muodostaa valkeaa katetta limakalvoille ja kieleen tai se voi rikkoa suupielien ihon.

– Irtoproteesien ja oikomiskojeiden puhdistus on tärkeää, koska niiden yhteyteen tulee herkästi sieni-infektio. Parhaan hoidon sieni-infektiolle saa lääkegeelillä, -voiteella tai -liuoksella, joilla käsitellään myös proteesit, Kervanto-Seppälä muistuttaa.

Ksylitoli lisää syljeneritystä ja fluori vahvistaa hampaita

Tehokkain tapa ennaltaehkäistä sieni-infektioita ja pysäyttää karies on suun puhtaanapito. Päivittäin on myös hyvä juoda riittävästi nesteitä, mikä tarkoittaa terveellä henkilöllä noin 2–3 litraa vettä. Vesi helpottaa suun kuivuutta, vaikkei se lisääkään syljeneritystä. Ksylitolituotteet puolestaan lisäävät syljeneritystä.

Suuhygienian ylläpitoon saa apteekeista kuivan suun hoitoon tarkoitettuja valmisteita, jos tavalliset hammastahnat ärsyttävät limakalvoja. Lisäksi hammaslääkäri voi määrätä yksilöllisiä fluorisekoituksia, kuten huuhteluliuoksia, joilla esimerkiksi syöpäpotilaiden suuhygienian ylläpito helpottuu.

– Paras suoja hampaille saadaan ksylitolilla makeutetusta hammastahnasta, jossa on riittävästi fluoria. Tästä hyötyvät erityisesti suun kuivuudesta kärsivät. Jos suu tuntuu kuivalta iltaisin tai öisin, voi suuhun laittaa lusikallisen ruokaöljyä ennen nukkumaanmenoa ja pyöritellä sitä suussa hetken ennen sen nielaisua. Öljy helpottaa suun kuivuutta, Kervanto-Seppälä vinkkaa.

Next article