Skip to main content
Etusivu » Suun alueen ongelmat » Tummentumia hampaissa?
Hampaiden valkaisu

Tummentumia hampaissa?

tummentumia hampaissa
tummentumia hampaissa
Kuvat: Unsplash

Antti Peteri

johtava hammaslääkäri, Coronaria

Voimakasvärinen ravinto aiheuttaa pitkään ja paljon käytettynä hampaiden tummumista. Vedellä purskuttelu ja hampaiden huolellinen omahoito auttavat pitämään hymyn kirkkaana.

Hammaskiille suojaa hampaan pintaa ja estää värien imeytymistä hampaistoon. Runsaasti nautittuna voimakasväriset ruoat ja juomat pistävät vahvankin hammaskiilteen koetukselle, mikä voi aiheuttaa hampaiden tummumista.

– Tummentumille altistavien ruokien lista on loputon, mutta tyypillisimpiä niistä ovat muun muassa punaviini, kahvi, tee, curry, mustikka, lakritsi ja punajuuri. Ruoka-aineita ei kuitenkaan ole syytä tummentumien pelossa kokonaan vältellä, ratkaisevaa värjäytymien muodostumisen kannalta on nautittu määrä, hammaslääkäri Antti Peteri sanoo.

Monesti tummentumat ovat yhteydessä elintapoihin, mutta terveellisetkin tuotteet voivat olla voimakkaasti värjääviä.

– Tupakka ja erityisesti nuuska muuttavat hampaiden väriä varmuudella, muista terveyshaitoista puhumattakaan. Lisäksi runsas kahvinkulutus tiedostetaan hyvin tummentumien taustalla, mutta sitäkin voimakkaampi värjääjä on haudutettu irtotee, Peteri kertoo.

Terve suu on paras tapa ehkäistä värien tarttumista hampaisiin.

Mitä lyhyemmän aikaa nautittu ruoka tai juoma viipyy suussa, sitä pienempi todennäköisyys värin tarttumiseen on.

– Perinteinen neuvo onkin, että punaviinilasin jälkeen tulisi purskutella vettä suussa, ettei sitä jää hampaiden pinnalle tarttumaan. Ravintolaetikettiin purskuttelu ei ehkä sovi, mutta vesilasillinen kannattaa kuitenkin juoda, Peteri naurahtaa.

– Myös syljen tehtävänä on huuhtoa suuta. Toisilla ihmisillä syljeneritys on vähäisempää, jolloin hampaat saattavat tummua herkemmin. Esimerkiksi monet lääkeaineet kuivattavat suuta, hammaslääkäri jatkaa.

Hammaskivi altistaa värjäytymille

Ratkaisevinta tummentumien välttämisessä on hampaiden kotihoidon laatu ja määrä.

Terve suu on paras tapa ehkäistä värien tarttumista hampaisiin. Hammaskivi nimittäin tekee hampaan pinnasta huokoisemman, jolloin värit imeytyvät siihen paremmin, Peteri selittää.

– Hampaat tulisi pestä kahdesti päivässä, mieluiten tarkan ja vakioitavan pesutuloksen antavalla sähköhammasharjalla. Pelkkä harjaus ei kuitenkaan riitä karkottamaan bakteereja, vaan ennen jokaista hammaspesua hampaiden välit tulisi puhdistaa hammaslangalla tai hammasväliharjalla, Peteri neuvoo.

Ennen harjausta tulisi vältellä happamia ruokia ja juomia vähintään puolen tunnin ajan.

– Ne saavat hampaan pinnan pehmenemään hetkeksi, jolloin harjauksen aiheuttama mekaaninen rasitus aiheuttaa pinnan kulumista, Peteri avaa.

Hymy kirkkaaksi

Pinnalliset värjäytymät hampaissa saadaan yleensä poistettua tehokkaasti suuhygienistin puhdistuksella.

– Puhdistuksen jälkeen hammasluun luontainen väri tulee esille. Mikäli se tuntuu liian tummalla, hampaita voidaan valkaista kemiallisin keinoin.

– Hammasluun luontainen väri ei kuitenkaan vaikuta alttiuteen saada tummentumia, tosin hyvin valkoisissa hampaissa pienikin värjäytymä näkyy selkeämmin, Peteri toteaa.

herkka-kuiva-artyva-allerginen-suu-hammastahna-ilman-vaahtoamisainetta-makuainetta

Ota askel kohti valkoisempaa hammasrivistöä 👇

Next article