Skip to main content
Etusivu » Suun alueen ongelmat » Tunnista pahan ientulehduksen oireet
Ientulehdus

Tunnista pahan ientulehduksen oireet

pahan_ientulehduksen_oireet
pahan_ientulehduksen_oireet
Hyvällä kotihoidolla ientulehduksesta voi päästä eroon kolmessa tai neljässä päivässä. Kuva: Getty Images

Soile Malmberg

suuhygienisti, Coronaria

Hampaan pinnalla oleva plakki tai hammaskivi voi aiheuttaa ientulehdusta. Ientulehdusta on mahdollista hoitaa kotikonstein, mutta usein ihmisten reagointitapa verta vuotaviin ikeniin on väärä.

– Moni ajattelee, että apua, nyt ikenistä vuotaa verta, en enää harjaa hampaita, vaikka hampaiden harjaus ja hammasvälien puhdistaminen ovat paras hoitokeino ientulehdukseen, selventää Coronarian suuhygienisti Soile Malmberg.

Ientulehduksessa on verta vuotavien ikenien lisäksi myös monia muita oireita. Ien voi olla punoittava, tulehtuneen näköinen tai turvonnut. Lisäksi paha maku suussa tai haiseva hengitys voi kertoa ientulehduksesta. Toisilla ihmisillä oireita on useampia, mutta joillakin vain yksi.

Ientulehduksia esiintyy kaiken ikäisillä, myös lapsilla ja nuorilla. Hoitamattomana siitä voi vuosien kuluessa kehittyä parodontiitti eli kiinnityskudossairaus, joka voi olla täysin oireeton. Lisäksi esimerkiksi tupakointi vaikeuttaa kiinnityskudossairauden huomaamista.

– Silloin hampaan ympärillä oleva ien on löystynyt, jolloin haitalliset bakteerit pääsevät vaikuttamaan yhä pahemmin, Malmberg lisää.

Pahassa ientulehduksessa on tultava hammaslääkärin vastaanotolle. Joskus hammas voidaan joutua poistamaan.

Parodontiitilla saattaa olla vakavia seurauksia. Eri tutkimuksissa sillä on huomattu olevan vaikutusta muun muassa sydäninfarktien syntyyn. Naisilla synnytys voi aikaistua, jolloin keskenmenon riski kasvaa.

– Pahassa ientulehduksessa on tultava hammaslääkärin vastaanotolle. Joskus hammas voidaan joutua poistamaan.

Malmbergin mukaan hampaiden liian vähäinen tai huolimaton harjaus on suurin syy ientulehduksiin. Myös erilaiset sillat ja proteesit voivat vaikuttaa ientulehduksen syntyyn.

Kotihoito ratkaiseva

Hyvällä kotihoidolla ientulehduksesta voi päästä eroon kolmessa tai neljässä päivässä.

Hyvällä kotihoidolla tarkoitetaan sitä, että hampaat harjataan fluorihammastahnalla kahdesti päivässä ja hammasvälit puhdistetaan joko hammaslangalla tai hammasväliharjalla. Lisäksi olisi hyvä, jos aterioita olisi päivän aikana maksimissaan viisi, jolloin happohyökkäyksien määrä ei kasvaisi liian suureksi.

– Tietysti harjaamisessa pitää muistaa olla hellä, sillä liian kova painaminen saattaa ärsyttää ientä. Tärkeintä olisi, että hampaat tuntuvat harjauksen jälkeen puhtailta. Voi vaikka kokeilla hampaan pintaa kielellä, jos kaipaa varmistusta asiasta. Valkaisevien hammastahnojen käyttöä ientulehduksen aikaan tulisi välttää, Malmberg muistuttaa.

On normaalia, että hammasvälejä puhdistettaessa ikenistä vuotaa verta. Suuhygienisti harmittelee, että moni lopettaa hammasvälien puhdistamisen juuri veren vuodon takia, vaikka jälleen se vain pahentaa tilannetta ientulehduksen kannalta.

– Kannattaa vain sinnikkäästi jatkaa hampaiden välien puhdistamista. Tietysti silloin, jos hampaan pinnalla on hammaskiveä, on hyvä varata aika suuhygienistin vastaanotolle, jossa hammaskivi voidaan poistaa. Sen jälkeen pärjää taas huolellisella kotihoidolla.

Next article