Aftat ovat suun limakalvon haavaumia, joita esiintyy jopa puolella väestöstä jossain elämän vaiheessa.
Aftat todetaan yleensä tyypillisen ulkonäön, sijainnin ja myötävaikuttavien tekijöiden kartoittamisen perusteella. Ennen aftan puhkeamista siinä voi esiintyä kutisevaa tuntemusta, kerrotaan Hammaslääkäriliiton sivuilla.
Suurin osa aftoista paranee kahdessa viikossa ilman hoitoa, mutta suurikokoisten aftojen paranemiseen voi kuitenkin mennä useita viikkoja.
Aftojen hoito on usein oireita lievittävää. Jos taustalta löytyy selkeä syy (esim. hankaava proteesi, provosoivia ainesosia sisältävä hammastahna, psyykkinen stressi), pyritään hoidossa ensisijaisesti vaikuttamaan siihen. Apteekissa myytäviä natriumlauryylisulfaattia sisältämättömiä hammastahnoja kannattaa kokeilla.
Tunnetut aiheuttajat
Aftojen ilmaantumiseen liittyy perinnöllinen taipumus ja niiden ilmaantuminen alkaa yleensä lapsuudessa ja nuoruudessa ja esiintyvyys laskee iän myötä.
– Laukaisevia tekijöitä voivat olla stressi, tupakoinnin lopettaminen, tietyt ruoka-aineet, natriumlauryylisulfaattia (SLS) sisältävät hammastahnat tai hormonaaliset muutokset esimerkiksi kuukautiskierron lopussa. Aftoja voi esiintyä raudan, foolihapon ja B12-vitamiinin puutoksessa sekä joissakin sairauksissa, kuten keliakiassa ja tulehduksellisissa suolistosairauksissa. Aftat eivät tartu, valistetaan Terveyskirjaston sivuilla.
– Suuonteloon voi tulla haavaumia myös mekaanisen hankauksen seurauksena (proteesit, limakalvon pureminen), kuuman ruoan tai juoman aiheuttamana tai jonkin lääkeaineen käytön seurauksena. Virusinfektiot, kuten herpesvirus, voivat tehdä haavaumia rakkulavaiheen jälkeen. Harvinaisempina syitä ovat sieni- ja bakteeri-infektiot (kuppa, tippuri). Paranematon haavauma voi olla merkki syövästä.
Hammastahanaa vaihtamalla voi helpottaa
Natriumlauryylisulfaatti, eli SLS, on aine, joka saa tuotteen vaahtoamaan, puhdistaa tehokkaasti ja toimii emulgaattorina ja onkin siksi erittäin yleinen ainesosa muun muassa shampoissa, pesunesteissä ja hammastahnoissa.
Aftojen ilmaantuvuuden tarkkaa syytä ei tiedetä, mutta SLS voi ärsyttää suun limakalvoja ja lisätä aftoja niillä, jotka ovat muutenkin herkkiä niitä saamaan. SLS siis provosoi, joskaan ei suoraan aiheuta niiden syntymistä.
Vaihtaminen hammastahnaan, jossa kyseistä ainetta ei ole, vähentää aftojen esiintymistä aftaherkillä noin 50-prosenttisesti.
Lähteet: Hammaslääkäriliitto ja Terveyskirjasto.fi