Skip to main content
Etusivu » Suun alueen ongelmat » Vaihdevuodet kuivattavat suuta
Kuiva suu

Vaihdevuodet kuivattavat suuta

Kuiva suu on hormonaalisesta taustastaan johtuen Kajanteen mukaan selvästi tavallisempi naisilla kuin miehillä. Kuva: Getty Images

Suun kuivat limakalvot on normaali iän tuoma vaiva, johon löytyy monenlaista apua apteekista.

Janottaako, tuntuuko kieli tarttuvan kitalakeen, ja suu on hiekkamaisen kuiva? Vaihdevuosien aikana estrogeenin tuotanto vähenee hormonaalisten muutosten myötä, mikä vaikuttaa myös suun sylkirauhasten toimintaan. 

– Vaikka suun kuivuutta esiintyy myös nuoremmilla, vaivaa se usein vaihdevuosi-ikäisiä ja sitä vanhempia. Syy kuivaan suuhun löytyy pääasiassa juuri iän myötä tapahtuvasta pienten sylkirauhasten toiminnan heikkenemisestä, Tamro Oyj:n suuhygienisti Eevi Kajanne sanoo.

Kuiva suu onkin hormonaalisesta taustastaan johtuen Kajanteen mukaan selvästi tavallisempi naisilla kuin miehillä. Myös monet sairaudet sekä lääkkeet, joita menopaussi-ikäisille määrätään, lisäävät kuivuuden tunnetta suussa. 

– Suun kuivuminen ja siitä aiheutuva vaiva ovat kuitenkin kovin yksilöllisiä. Joillain suu kuivuu enemmän, toisilla taas vähemmän.

Apua kuivaan suuhun

Millä keinoin suuta voisi kosteuttaa? Kajanne suosittelee huolehtimaan ennen kaikkea sopivasta nestetasapainosta. Se tarkoittaa esimerkiksi oikeiden juomien nauttimista, sillä kahvi, tee ja muut kofeiinipitoiset juomat kuivattavat suuta entisestään.

– Janojuomaksi kannattaakin mieluummin valita vesi. Ruoaksi on hyvä syödä juureksia ja muita kunnollista pureskelua vaativia ja syljeneritystä kiihdyttäviä ruoka-aineita. 

Syljenerityksen vähentyessä myös syljen hampaita suojeleva vaikutus häiriintyy ja hampaat altistuvat helpommin reikiintymiselle. Kajanne painottaakin päivittäisen suun puhdistamisen tärkeyttä.

Hampaiden pesuun paras on vaahtoamaton, mieto ja kosteuttava hammastahna.

– Puhdistamisessa kannattaa käyttää mahdollisimman pehmeitä puhdistusvälineitä. Hampaiden pesuun paras on vaahtoamaton, mieto ja kosteuttava hammastahna.

Mikäli suu on erityisen kuiva, kipeä ja haavainen, löytyy apteekista limakalvojen suojaamiseen paljon muitakin tuotteita, kuten erilaisia suuvesiä, suihkeitä ja geelejä.  

– Ei pidä unohtaa myöskään säännöllistä tarkistuskäyntiä hammashoitolassa, Kajanne painottaa.

Kuivasta suusta kärsivä saattaa samalla kärsiä Kajanteen mukaan myös pahanhajuisesta hengityksestä, kun kuivan kielen pintaan jää herkästi bakteereja.

– Pahanhajuiseen hengitykseen auttaa usein apteekista saatava kielen kaavin, joka tehokkaasti puhdistaa kielen pinnan. 

Herkän ja kuivan suun kosteuttavat hammastahnat

Next article