Skip to main content
Etusivu » Artikkelit » Helpotusta kuiville silmille
Sponsoroitu

Kuivat silmät ovat yleinen syy hakea apua silmälääkäriltä tai optikolta. Kuiville silmille voi olla useita syitä. Oireet voivat vaihdella lievistä ja ohimenevistä oireista vakaviin ja kroonisiin sairauksiin.

Monilla ihmisillä on ongelmia kuivien silmien kanssa. Kuivat tai väsyneet silmät voivat aiheuttaa erilaisia oireita, kuten kutinaa, polttelua, kirvelyä, vuotamista tai tunteen, että on ”roska” silmässä.

– Eri oireita varten on olemassa erilaisia tuotteita, ja onkin tärkeää valita oireiden lievittämiseen oikeanlainen tuote, Bente Kofstad Medilens Nordicista korostaa.

Silmien kuivuminen voi johtua monesta tekijästä: ympäristö, näyttöpäätetyö, ilmastointi, piilolinssien käyttö, tietyt sairaudet, lääkkeiden sivuvaikutukset, ikääntyminen tai jopa silmätippojen säilöntäaineet.

– Sekä sisäiset että ulkoiset tekijät vaikuttavat. Erilaisten silmän alueen leikkausten jälkeen voi ilmetä kuivasilmäisyyttä. Ongelmia voi olla myös silmäluomissa tai kyyneltuotannossa, tai kyynelkalvon liian vähäisessä rasvan tuotannossa, hän selittää.

Nykyään silmälääkärit ja optikot ovat huolissaan siitä, että joidenkin silmätippojen säilöntäaineet voivat olla vaikuttava tekijä kuiville silmille.

Ilmastoidussa ympäristössä työskentelevät ammattiryhmät ovat alttiimpia ongelmalle ja suuren näytön käyttö voi usein lisätä vaivaa. Kyseisiä ammattiryhmiä kehotetaan pitämään usein taukoja ja tekemään työpäivistään vaihtelevia.

Muita riskiryhmässä olevia ovat allergikot. Heillä on usein kuivasilmäisyyden oireita ja he saattavat hieroa silmiään usein. Lisäksi lääkkeiden käyttämisestä voi aiheutua sivuoireita, esimerkiksi silmäkipua. Autoimmuunisairaudet, kuten Sjögrenin oireyhtymä, voivat aiheuttaa todella paljon kuivasilmäisyyden oireita.  

– Nykyään silmälääkärit ja optikot ovat huolissaan siitä, että joidenkin silmätippojen säilöntäaineet voivat olla vaikuttava tekijä kuiville silmille. Tämä voi johtaa negatiiviseen kierteeseen. Medilensin silmän hoitoon tarkoitetut tuotteet ovat saatavilla suljetuissa pumppupulloissa. Siksi voimme luvata kuuden kuukauden säilyvyyden avaamisen jälkeen – ilman säilöntäaineita, Kofstad kertoo.

Apua oikeaan valintaan

Silmien kuivuus voi olla ohimenevää tai kroonista, riippuen sen aiheuttajasta. Lisäksi oireiden voimakkuus on yksilöllistä. Väliaikaisia tai kohtalaisia vaivoja voi esiintyä tietyissä tilanteissa, esimerkiksi näyttöpäätetyössä tai päivän päätteeksi. Jotkut aikuiset kärsivät kuivista silmistä jatkuvasti. Lisäksi kuivat silmät voivat johtaa kroonisiin ongelmiin ja monimutkaisiin, tulehduksellisiin oireisiin.

– Oireiden tarkka kuvaileminen ammattilaisille on erittäin tärkeää, sillä se auttaa heitä suosittelemaan oikeita tuotteita, Kofstad korostaa.

Kuivasilmäisyydestä puhutaan, jos silmän kyynelkalvo ei toimi normaalisti. Jos kyynelkalvo on epätasapainossa, suolapitoisuus nousee liian korkeaksi. Tämä voi aiheuttaa erilaisia oireita, kuten silmien kutinaa, vuotamista tai kirvelyä.

– Tästä muodostuu usein noidankehä, joka voidaan katkaista käyttämällä oikeanlaisia tuotteita, hän selittää.

Voitelevat silmätipat toimivat stabiloimalla kyynelkalvon ja voitelemalla silmän pinnan. On olemassa viskositeetiltaan erilaisia silmätippoja, jotka sitovat vettä ja auttavat kyynelkalvoa palautumaan oikeanlaiseksi fysiologiseksi esteeksi.

– Työskentelemme Medilensillä laajan tuotevalikoiman kanssa, josta löytyy voitelevia silmätippoja erityyppisiin kuivien silmien oireisiin. Yksi markkinoiden uusimmista tuotteista on Hylo Dual Intense, joka soveltuu niille, joilla oireet ovat kroonisia, kertoo Kofstad.

– Jos oireet tuntuvat vakavilta tai pitkäaikaisilta, kehottaisin aina kääntymään optikon tai silmälääkärin puoleen. On tärkeää hyödyntää ammattilaisilta saatavaa tietoa, kun valitsee itselleen sopivinta tuotetta.

kuivat silmät

Mikä kuivien silmien hoitotuote minulle sopisi parhaiten?

Next article