Etusivu » Suu ja yleisterveys » Miten suomalaisten suut voivat tänään?
Suunterveys

Miten suomalaisten suut voivat tänään?

suomalaisten suut
suomalaisten suut
Suomalaisten suun terveys on parantunut viime vuosikymmeninä, mutta parannettavaa riittää vielä. Kuva: Getty Images

Suun terveydellä on merkitystä ihmisen hyvinvoinnille ja yleisterveydelle. Suomalaisten suun terveys on parantunut viime vuosikymmeninä, mutta parannettavaa riittää vielä.

Kaikki eivät käy säännöllisesti hammaslääkäritarkastuksissa, ja suurin petraamisen tarve on itsehoidossa. Onko Suomessa tarpeeksi hammaslääkäreitä?

– Työelämässä on noin 4 500 hammaslääkäriä, joista noin puolet terveyskeskuksissa ja puolet yksityisvastaanotoilla. Ensin mainitussa on pientä vajetta, mutta tilanne on parantunut viimeisen viiden vuoden aikana. Hammaslääkäriliiton ja viranomaisten kanta on, että lisäkoulutusta ei nyt tarvita. Tilanne on kohtuullisen tasapainossa ja potilaiden kannalta melko hyvä, Hammaslääkäriliiton varatoiminnanjohtaja, erikoishammaslääkäri Anja Eerola sanoo.

Fluori on yksi kivijaloista

Hampaiden reikiintyminen johtuu hapoista, joita kariesbakteerit tuottavat ravinnokseen kelpaavista hiilihydraateista, ennen muuta sokerista. Hammaslääkäriliitto suosittelee hampaiden harjausta kaksi kertaa päivässä fluorihammastahnalla. Sen käyttö on keskeinen keino vähentää hampaiden reikiintymistä ja ylläpitää suun terveyttä.

Miten fluori vaikuttaa suussa?

– Kariesbakteerien aiheuttamien happohyökkäysten aikana se vaikeuttaa hammaskiilteen liukenemista. Happohyökkäysten välisinä aikoina fluoridi edesauttaa happohyökkäyksen pehmentämän kiilteen kovettumista ennalleen, kun hammaskiilteen mineraaleista rikas sylki pääsee huuhtelemaan hampaiden pintoja.

Kivijalat ovat terveelliset ruokatottumukset ja hampaiden harjaus kahdesti päivässä fluorihammastahnalla sekä hammasvälien huolellinen puhdistus.

Hammastahnoja on monenlaisia, ja osalla niistä on Hammaslääkäriliiton suositus. Eri ikäisille lapsille on olemassa omat tahnansa, joissa fluorin määrä vaihtelee: niitä on alle 0–2-vuotiaille ja 3–5-vuotiaille. 6 vuotta täyttäneet voivat käyttää samanlaista tahnaa kuin aikuisetkin.

– Fluorin sekä muiden ainesosien määrä kerrotaan pakkauksessa. Kannattaa myös tarkistaa asuuko alueella, jonka käyttöveden fluoridipitoisuus on korkea, mikä vaikuttaa lasten tahnan valintaan.

Ohjeita fluorin määrästä löytyy Hammaslääkäriliiton sivuilta. Myös apteekeissa neuvotaan suun hoidon tuotteiden valinnassa.

Mitkä ovat ne perusasiat, joilla hampaat ja suu pysyvät kunnossa?

– Kivijalat ovat terveelliset ruokatottumukset ja hampaiden harjaus kahdesti päivässä fluorihammastahnalla sekä hammasvälien huolellinen puhdistus oman hammaslääkärin suosittelemalla keinolla kuten langalla tai väliharjalla. Lisäksi muun muassa proteesien puhdistukseen ja syljen erityksen ongelmiin, kuten kuivaan suuhun, on omia tuotteita. Napostelua pitäisi välttää esimerkiksi säännöllisillä ruokailuajoilla. Ruoka- ja janojuomana parasta on vesi, ja xylitolituotteita kannattaa myös käyttää.

Hampaiden reikiintymisen ohella Eerola haluaa muistuttaa hoitamattoman ientulehduksen vaaroista. Kun ientaskuun kertyy muhimaan bakteereja, sinne voi muodostua hampaan kiinnityskudossairaus eli parodontiitti, jolloin hampaan kiinnitys tuhoutuu.

– Tällä on todettu olevan yhteyttä sydän- ja aivoinfarkteihin. Suussa on paljon verisuonia ja bakteereilla yhteydet koko kehoon. Parodontiitti on usein piilevä, minkä takia säännölliset hammaslääkärikäynnit ovat tärkeitä.

Next article