Etusivu » Suu ja yleisterveys » Kasvimaidot edistävät hammaskariesta lehmänmaitoa tehokkaammin
Suunterveys

Kasvimaidot edistävät hammaskariesta lehmänmaitoa tehokkaammin

Suun terveyden kannalta yksi tärkeimmistä eroista lehmänmaidon ja kasvimaitojen välillä liittyy sokeriin. Kuva: Getty Images

Kasvipohjaisten maitojen sokerit ovat erilaisia kuin lehmänmaidon. Hampaiden terveyden ylläpitämiseksi kasvimaitoa kannattaakin nauttia aterioiden yhteydessä.

Kauramaitovara kahviin? Kasvissyönnin eri muodot sekä täysin vegaaninen ruokavalio ovat viime vuosina saavuttaneet suurta suosiota etenkin nuorten aikuisten keskuudessa. Samalla perinteisen lehmänmaidon markkina-asemaa ovat horjuttaneet erilaiset kasviperäiset maitojuomat eli juomat, joiden valmistukseen käytetään esimerkiksi soijaa, kauraa, riisiä, herneproteiinia tai manteleita.

Kasvimaitojen haitat hampaille poikkeavat lehmänmaidosta

Suun terveyden kannalta yksi tärkeimmistä eroista lehmänmaidon ja kasvimaitojen välillä liittyy sokeriin. Lehmänmaidon laktoosi ei nykytiedon mukaan ole hammaskariesta eli hampaiden reikiintymistä aiheuttavaa. Sen sijaan kasvimaidoissa oleva luontainen sokeri on niin sanottua vapaata sokeria, jolloin etenkin tiheä ja runsas kasvimaitojen nauttiminen voi aiheuttaa kariesta. Kasvimaitojen sisältämä vapaa sokeri kannattaa huomioida myös yleisterveyden näkökulmasta, sillä Maailman terveysjärjestö WHO suosittelee päivittäisestä energiansaannista vapaiden sokerien osuudeksi vain 5–10 prosenttia.

Kasvimaidoissa juomakohtaisia eroja

Se, miten paljon kasvimaito vaikuttaa hampaisiin, riippuu käyttökertojen määrästä ja ajankohdasta. Jos kasvipohjaisia maitotuotteita käytetään pääasiassa ruokailun yhteydessä, jolloin muukin nautittu ruoka saa suussa aikaan happohyökkäyksen, juomasta ei ole haittaa. Mikäli kasvimaitoja kuitenkin nautitaan janojuomana ruokailujen välissä, hampaiden reikiintyminen voi vauhdittua. 

Kasvimaitoja suositellaankin käytettävän ennen kaikkea ruokailun yhteydessä, jolloin käyttökertojen määrä pysyy kohtuullisena. Kasvimaidoissa on kuitenkin myös juomakohtaisia eroja, ja esimerkiksi soijamaidossa on selvästi vähemmän hampaille haitallisia sokereita kuin vaikkapa kaura- tai mantelimaidossa.

Tiesitkö?

Osassa kasvimaitoja on luonnostaan terveydelle tärkeitä vitamiineja ja kivennäisaineita, kuten kalsiumia ja B12-vitamiinia. Joihinkin kasvimaitoihin niitä taas on lisätty siten, että niiden pitoisuus vastaa jokseenkin lehmänmaitoa. On kuitenkin hyvä muistaa, että luomukasvimaidot eivät sisällä mitään lisättyjä aineita.

Lähteet: hammaslaakarilehti.fi

Tuotteet kaikkiin suunhoidon tarpeisiin!

Next article