Etusivu » SIlmien terveys » Kärsitkö kuivasilmäisyydestä? – Ylilääkärin neuvot
Kuivat silmät

Kärsitkö kuivasilmäisyydestä? – Ylilääkärin neuvot

Kuivasilmäisyys on tila, jossa silmän pinta on kuiva ja joka voi hetkittäin esiintyä kenellä tahansa. Kuva: Unsplahs

Artikkeliin haastateltiin Ullanlinnan Silmälääkärit Oy:n ylilääkäriä Jukka Saarta.

Kuivasilmäisyys on krooninen sairaus, joka on Suomen olosuhteissa yleinen. Samoja oireita voivat kuitenkin aiheuttaa myös muut silmän pintasairaudet, joihin usein viitataankin kuivasilmäisyydestä puhuttaessa.

Mitä tarkoittaa kuivasilmäisyys?

Kuivasilmäisyys on tila, jossa silmän pinta on kuiva ja joka voi hetkittäin esiintyä kenellä tahansa. Toisaalta kuivasilmäisyys on nimi sairaudelle, jossa silmän pinnalla oleva kyynelfilmi on epävakaa, kyynelfilmin väkevyys on korostunut ja pinnassa on tulehdusreaktiota sekä kudosvauriota. Kuivasilmäisyys on krooninen, etenevä, monitekijäinen – Suomen olosuhteissa yleinen sairaus. Jos kuivasilmäisyyden annetaan jatkua hoitamattomana, sairauteen liittyvä tulehdus aiheuttaa etenevää vauriota silmän pintarakenteille. Tulehduksen aiheuttamat arvet voivat johtaa esimerkiksi jatkuvasti kipeään silmään tai siihen, että henkilö on sarveiskalvon arpien takia näkövammainen.

Miten silmän pintasairaus eroaa kuivasilmäisyydestä?

Kuivasilmäisyys on yksi silmän pintasairauksien laajasta joukosta. Punoitus, valonarkuus, pistävä tai polttava tunne tai kyvyttömyys käyttää piilolaseja voivat olla oireita kuivasilmäisyydestä, mutta eivät riitä diagnoosin antamiseksi. Lääkärin pitäisi aina pyrkiä löytämään pintasairauspotilaiden joukosta potilaalle oikea diagnoosi ja ohjata hoitoa sen mukaisesti.

Mistä kuivasilmäisyys johtuu?

Kuivasilmäisyyteen vaikuttavat monet tekijät, joille kaikki altistuvat, kuten ikääntyminen, ympäristön matala ilmankosteus tai tuuli ja veto. Yksittäinen tekijä on harvoin riittävän merkittävä aiheuttamaan henkilölle kuivasilmäisyyssairauden vaan sen tuottaa yleensä taustalla olevien lukuisten altisteiden yhteinen vaikutus.

Lue myös: Kuivat silmät ovat monen ongelma ja työpäivän haitta

Miten kuivasilmäisyyttä voidaan hoitaa?

Kuivasilmäisyyttä hoidetaan usein kostuttavilla silmätipoilla. Tipat auttavat paitsi kuivasilmäisyydestä kärsivää potilasta myös tervettä silloin, kun ympäristöolosuhteet ovat vaikeat tai silmät ovat ärtyneet esimerkiksi flunssan yhteydessä. Kuivasilmäisyyden hoidossa tulisi kuitenkin aina huomioida tilan aiheuttaneet yksilön taustaolosuhteet ja muut sairaudet.

Esiintyykö lapsilla kuivasilmäisyyttä?

Lapsilla on harvoin kuivasilmäisyyttä. Yksittäisessä tilanteessa vaikkapa vaikeasta ripulista kuivunut lapsi ei välttämättä tuota kyynelnestettä tai harvinaisen kehityshäiriön seurauksena lapsen kyynelrauhaset eivät välttämättä ole kehittyneet.

Mikä saa sinun silmäsi voimaan hyvin?

Next article