Skip to main content
Etusivu » SIlmien terveys » Riittävä määrä oikeita rasvahappoja pitää silmät kirkkaina ja optiikan terävänä
Silmien hyvinvointi

Riittävä määrä oikeita rasvahappoja pitää silmät kirkkaina ja optiikan terävänä

Kun kyynelneste on vetistä, räpäytyksen aikana silmän pinta kostuu hetkeksi, mutta pian näkö jälleen sumentuu. Kuva: Unsplash

Silmän pintaa suojaa kyynelnesteen muodostama kostea kalvo. Terveellinen ravinto tukee nesteen oikeaa koostumusta ja silmän sopivaa kosteutta. Joskus kyynelnesteen tuotanto voi kuitenkin häiriytyä tai sen laatu on heikkoa. Pahimmillaan kuivasilmäisyys voi aiheuttaa näön heikentymistä tai jopa tarvetta lääkehoitoon.

Kuivien silmien sesonki on jälleen alkamassa sisätilojen koneellisen ilmastoinnin ja lämmityksen myötä. Kuivuutta lisäävät myös monet sairaudet ja lääkkeet sekä erityisesti lähityö näyttöpäätteen äärellä ja siihen liittyvä räpyttämisen puute.

Optikko Aija Hirsimäki selventää, että aivot ajattelevat meidän tekevän tarkkaa työtä silloin, kun katsomme – ”tuijotamme” – tietokoneen tai puhelimen näyttöä. Lähelle katsottaessa aivojen mekanismi nimittäin ohjaa silmiä olemaan räpyttelemättä, jolloin silmän kostutus jää heikommalle ja kuivumisen oireet pahenevat. Siksi myös monet nuoret ihimiset kärsivät nykyyän kuivan silmän oireista.

– Kaikki eivät kuitenkaan tunnista oireita eivätkä tiedä, että niihin on saatavissa apua. Jos epäilee, että silmävaivat johtuvat kuivista silmistä, asiasta kannattaa jutella optikon tai silmälääkärin kanssa, Hirsimäki opastaa.

Kuivasilmäisyys vaikuttaa optiikkaan ja siksi aiheuttaa haittaa myös näöntarkastuksessa. Kun kyynelneste on vetistä, räpäytyksen aikana silmän pinta kostuu hetkeksi, mutta pian näkö jälleen sumentuu.

Hirsimäen mukaan nesteen koostumukseen vaikuttaa muun muassa ravinnosta saatavien öljyjen ja vitamiinien laatu ja määrä:

– Tiettyjen rasvahappojen puute voi aiheuttaa kyynelnesteen liiallista vesimäisyyttä. Esimerkiksi  dieetit ja allergiat estävät elimistöä saamasta tarpeellisia ravintoaineita, mutta usein arkiruoassakin ravintoarvot jäävät heikoiksi.

– Luomuruoka, siemenet, mantelit, määrätynlaiset öljyt ja marjat, Hirsimäki luettelee silmille terveellisiä ravinnonlähteitä.

Näiden saaminen arkiruoasta voi tuntua haasteelliselta; suositushan tarkoittaa, että  päivittäin pitäisi syödä mm. kourallinen tyrnimarjoja ja mustikoita. Toisaalta, kun sama määrä puristetaan öljyksi, on saanti huomattavasti helpompaa. Siksi Hirsimäki on kehittänyt optikkoliikkeessä myytävän Kuivan Silmän Omega-kapselin, jonka vaikuttavia aineita ovat luomutyrnimarjasta saatava Omega7-rasvahappo, mustikan antosyaani ja B-2 vitamiini.

Mikä saa sinun silmäsi voimaan hyvin?

Next article