Etusivu » Suu ja yleisterveys » 8 vinkkiä valkeisiin hampaisiin kotikonstein
Hampaiden valkaisu

8 vinkkiä valkeisiin hampaisiin kotikonstein

Kuva: Getty Images

Ovatko hampaasi tummuneet? Tuntuuko suu auki hymyileminen kiusalliselta? Haluaisitko valkaista hampaasi, mutta budjetti ei veny yksityisten hammaslääkäriasemien toimenpidemaksuihin?

Kysyimme suuhygienisti Sarianna Piispaselta, miten hampaat voi valkaista turvallisesti kotikonstein.

1. Valkaise vain terveitä hampaita

Markkinoilla on olemassa tuotteita, joilla hampaat voi valkaista turvallisesti ja edullisesti kotikonstein, mutta ennen valkaisua on ensisijaisen tärkeää, että hammasrivistö on kunnossa. Tarkastuta ja tarvittaessa korjaa hampaasi hammaslääkärillä, ja anna sen jälkeen suuhygienistin poistaa mahdollinen hammaskivi.

2. Hanki valkaisutuotteet ainoastaan suun terveyden ammattilaiselta

Älä luota netistä tilattaviin tuotteisiin. Koskaan ei voi tietää, mitä ne sisältävät. Käytä vain turvallisia ja tutkittuja aineita, joita saa ainoastaan hammaslääkäristä. Suun terveyden ammattilainen varmistaa myös, että suu on valkaisukunnossa ennen tuotteen myymistä.

3. Suosi patentoituja tuotteita

Patentti on varma merkki tutkitusta turvallisesta valkaisuaineesta. Hyvä ohjenuora on myös, että käyttää ainoastaan tuotteita, jotka täyttävät EU:n kosmetiikkalainsäädännön vaatimukset.

4. Kiinnitä huomio raaka-aineisiin

Valitse tuote, jossa on mukana vettä, fluoria ja kaliumnitraattia, sillä ne yhdessä hidastavat hampaan kuivumista sekä sensitiivisyyttä ja pitävät kiilteen terveenä. Vesi myös nopeuttaa valkaisua.

5. Pidä välipäivä valkaisussa, jos hampaita vihloo kovasti

Valkaisun aikana ja jonkin aikaa sen jälkeen hampaat saattavat vihloa. Mikäli vihlominen on todella voimakasta valkaisupäivien aikana, kannattaa valkaisussa pitää välipäivä. Vihlomisen pitäisi olla ohimenevää, mutta mikäli vihlovaa tunnetta jää ja se alkaa haitata elämää, kannattaa olla yhteydessä terveydenhuollon ammattilaiseen.

6. Älä maksa ylihintaa

Esimerkiksi täysin omatoimisesti toteutettavasta tuotteesta ei pidä maksaa yli 200 euroa, sillä kyseinen menetelmä ei vie hammaslääkärin vastaanottoaikaa lainkaan.

7. Pidä huoli hampaista valkaisun jälkeen

Yleensä hampaiden valkaisu motivoi pitämään suun puhtaana. Hyvä suuhygienia ylläpitää valkaisutulosta. Lisäksi olisi hyvä muistaa, että valkaisun aikana eikä heti sen jälkeen suositella nautittavan värjääviä ruokia tai juomia, kuten kahvia, punaviiniä, mustaa teetä, mustikkaa tai tupakkaa.

8. Kohtuus kaikessa

Kaikkeen kauneuteen voi jäädä koukkuun, niin myös hampaiden valkaisuun. Muista, että hampaiden ei tarvitse olla kylpyhuoneen kaakeleiden väriset. Älä valkaise hampaita liian usein, ettei hampaista tule läpikuultavat. Yhdellä valkaisulla pärjää useamman vuoden.

Next article