Varhaisaikuisuuteen mennessä syömishäiriöön sairastuu joka kymmenes, mutta oireilevia on kaikissa ikäluokissa alakoululaisista senioreihin. Syömishäiriö voi jäädä läheisiltä huomaamatta, koska siihen liittyy paljon häpeää, syyllisyyttä ja piilottelua. Oireilu voi näkyä hampaiden pesun laiminlyöntinä tai ylenpalttisena ja joustamattoman tunnollisena hampaiden harjaamisena.
– Liiallinen ja liian vähän syöminen ovat voimakkaita tapoja kontrolloida ja tahallisesti satuttaa itseänsä. Ne voivat tuoda hetkellisesti helpotusta pahaan oloon, ravitsemusterapeutti, Syömishäiriöliiton asiantuntija Katri Mikkilä sanoo.
Syömishäiriössä ei kuitenkaan ole kyse vain syömisestä ja siksi syömishäiriö onkin luokiteltu ensisijaisesti mielenterveyden häiriöksi.
– Diagnooseissa on määritetty esimerkiksi ahmimistiheys ja painoindeksi, mutta iso osa oireilusta ei täytä näitä kriteereitä. Siksi apuakin voi olla vaikea saada, Mikkilä kertoo.
Hammaslääkäri voi huomata syömishäiriön ensimmäisenä
Ahmintaoireiluun liittyy yleensä hampaille haitallista sokeria sisältävien, epäterveelliseksi miellettyjen ruokien ylensyöntiä. Syömisen rajoittamiseen taas voi kuulua esimerkiksi happamien tai makeiden ruokien imeskelyä tai happamien juomien runsasta käyttöä. Kaikki hapan, myös oksentelu, aiheuttaa hampaisiin eroosiota.
– Hammashoitola voi olla paikka, jossa epäily syömishäiriöstä herää. Sairastunut tarvitsee sensitiivistä kohtaamista, mutta mahdollinen syömishäiriö on tärkeää ottaa rohkeasti puheeksi. Yleensä epäilys osuu oikeaan, Mikkilä korostaa.
Syömishäiriö on sairaus, joka vaikuttaa ihmisen elämään kokonaisvaltaisesti, eikä perinteinen suunterveyspuhe kieltoineen edistä paranemista. Jos syöminen on ollut pitkään häiriintynyttä, tärkeintä on saada sairastunut syömään.
– Riskien luettelemisen sijaan on hyvä korostaa itsensä puolella olemista. Voi jutella siitä, miten tärkeää on huolehtia itsestään ja siihen huolenpitoon kuuluvat sekä ruoka että hampaat, Mikkilä sanoo.
Ajan myötä keho ja mieli uskovat, että ruokaa saa syödä ja kehon viestit ohjaavat riittävään ja sopivaan syömiseen, mikä on hyvä myös hampaiden kannalta.
– Syömishäiriötä sairastavan kohtaamisessa ja hänen paranemisessaan auttavat joustavuus ja sallivuus. Ensin on saatava syöminen tasapainoon, jotta on voimavaroja huolehtia hampaista. Terveyden edistämisessä armollisuus, syömishäiriösensitiivinen puhetapa ja työote ovat hyväksi ihan jokaiselle, Mikkilä summaa.
GUM® SONIC SENSITIVE paristokäyttöinen hammasharja tarjoaa erittäin hellävaraisen harjauskokemuksen, hieroo ikeniäsi sekä saa suusi tuntumaan raikkaalta ja puhtaalta pidempään.