Etusivu » Suu ja yleisterveys » Hampaiden omahoito ja vastaanotolla käynti on jopa elintärkeää
Suunterveys

Hampaiden omahoito ja vastaanotolla käynti on jopa elintärkeää

Omahoidon onnistumisen taustalla on tieto oman suun erityispiirteistä ja haasteista. Kuva: Getty Images

Erja Nuutinen

suuhygienisti

Suun alueen tulehdukset voivat aiheuttaa kehossa huomattavan terveysriskin. Suuhygienisti Erja Nuutinen painottaa suun terveyden ylläpitämisessä toimivan omahoidon tärkeyttä.

Millä tavoin suun terveys vaikuttaa kokonaisterveyteemme?

Suun yleisimmät sairaudet karies ja ientulehdus ylläpitävät tulehdustilaa, jolla on yhteys yleissairauksiin. Hoitamattomana ientulehdus voi kehittyä parodontiitiksi eli hampaiden kiinnityskudostulehdukseksi, joka lisää sydän- ja aivoinfarktin riskiä.

Miksi oman suun tutkiminen on tärkeää?

Omahoidon onnistumisen taustalla on tieto oman suun erityispiirteistä ja haasteista. Suunhoidon ammattilaisen vastaanotolla käytäessä on tärkeää saada ohjausta oman suun tutkimiseen. Kotona suun tutkimista helpottavat kylpyhuoneen hyvä valaistus, tarvittaessa pieni taskulamppu ja kenties vielä apteekista tai verkosta hankittu suupeili.

Miten havaitset ja hoidat ientulehdusta?

Tulehtunut ien punoittaa, vuotaa herkästi verta ja voi olla myös arka. Yleensä ientulehduksen paljastaa hampaiden puhdistuksen yhteydessä ilmenevä ienverenvuoto, mikä on aina merkki siitä, että kyseisiä alueita on syytä puhdistaa tarkemmin. Hyvää ientulehduksen hoitotulosta edistää ammattilaisen suorittama puhdistus, mutta tärkeintä on oma kiinnostus ja innostus päivittäiseen suunhoitoon.

Mitä välineitä tarvitaan toimivaan omahoitoon?

Huolellinen harjaus kahdesti päivässä mieluiten sähköhammasharjalla ja hammasvälien puhdistus kerran päivässä hoitavat ientulehduksen lyhyessäkin ajassa. Hampaiden reikiintymistä ehkäistään fluorihammastahnalla. On tärkeää annostella riittävä määrä fluoritahnaa harjalle, jotta tahnaa riittää tasaisesti koko hampaiston sisä-, ulko- ja purupinnoille. Henkilökohtaisten puhdistusvälineiden valinta kannattaa tehdä yhdessä suuhygienistin tai hammaslääkärin kanssa. Oikein valitut suunhoitoaineet ja puhdistusvälineet tuntuvat suussa miellyttäviltä sekä hammasväleihin ja käteen sopivilta. Haasteita suunhoitoon tuovat erilaiset luonnonhampaita korvaavat proteettiset ratkaisut, joiden puhdistusta kannattaa harjoitella yhdessä suunhoidon ammattilaisen kanssa.

Harjaa tavallisesti – puhdista tuplasti tehokkaammin

GUM® Sonic – paristokäyttöisen hammasharjan avulla!

Next article