Skip to main content
Etusivu » Suu ja yleisterveys » Keliakia vaikuttaa suun terveyteen
Keliakia

Keliakia vaikuttaa suun terveyteen

Gluteeniton ruokavalio auttaa ravintoaineiden imeytymishäiriöihin ja yleensä lievittää myös suuoireita. Kuva: Getty Images

Keliakia on autoimmuunisairaus, jonka syntysyytä ei tiedetä. Keliakiaa sairastavien on hyvin tärkeää huolehtia hampaiden ja suun terveydestä, sillä keliakia altistaa suun ongelmille.

Keliakiaa sairastaa noin kaksi prosenttia suomalaisista. Keliakiassa ohran, vehnän ja rukiin sisältämä gluteeni aiheuttaa ohutsuolitulehduksen. Sen oireet voivat olla monenlaisia. Keliakiaa esiintyy myös oireettomana.

Tyypillisiä keliakian oireita ovat vatsakipu, löysä vatsa, ripuli, ummetus, turvotukset, ilmavaivat ja suolen toiminnan vaihtelu sekä lapsilla pituuskasvun hidastuminen. Keliakiaan voi myös liittyä raudan, foolihapon ja B12-vitamiinin imeytymishäiriö. Joillakin keliakiaa sairastavilla on myös iho-oireita.

Hampaiden kehitysvaiheessa puhkeava keliakia voi vaurioittaa pysyvien hampaiden kiillettä.

Lisäksi sairaus vaikuttaa suun terveyteen. Keliakian kanssa tavallisimpia suun alueen ongelmia ovat aftat, kielitulehdukset, ientulehdukset sekä haavaumat suupielissä. Keliakiaa sairastavilla on todettu muita enemmän hampaiden kiillevaurioita. Hampaiden kehitysvaiheessa puhkeava keliakia voi vaurioittaa pysyvien hampaiden kiillettä.

Hampaiden välit pitää puhdistaa

Keliakiaa hoidetaan noudattamalla gluteenitonta ruokavaliota. Gluteeniton ruokavalio auttaa ravintoaineiden imeytymishäiriöihin ja yleensä lievittää myös suuoireita. Suuoireisiin, kuten aftoihin, on saatavilla myös oireita helpottavia geelejä ja suihkeita.

Keliakiaa sairastavan on hyvin tärkeää huolehtia suun ja hampaiden terveydestä. Hampaiden hyvä kotihoito on ensisijaista. Hampaat ja ienraja tulisi puhdistaa hammasharjalla ja fluorihammastahnalla kahdesti päivässä.

Hammasharjan valintaan kannattaa kiinnittää huomiota. Harjan tulisi olla oikean kokoinen ja riittävän pehmeä. Harjasten olisi hyvä olla taipuisat. Jos mahdollista, on suositeltavaa hankkia sähkökäyttöinen hammasharja, sillä se putsaa hampaat tehokkaimmin.

Lisäksi hammasvälit tulisi puhdistaa päivittäin. Jos ikenistä vuotaa verta hammasvälejä puhdistettaessa, se voi olla merkki ientulehduksesta. Silloin vuotava alue pitäisi puhdistaa joidenkin päivien ajan entistä huolellisemmin. Ienrajan ja hammasvälien puhdistaminen ehkäisee ientulehdusta.

Hammasvälien puhdistuksessa voi käyttää hammasväliharjaa, hammaslankaa tai hammastikkua. Näitä kaikkia on saatavilla useita erilaisia ja eripaksuisia.

Pidä huolta omasta suun terveydestä!

Lähde: Terveyskirjasto

Next article