Skip to main content
Etusivu » Suu ja yleisterveys » Valitse luonnonmukainen hammastahna oikein: ”Fluori on tärkein ainesosa”
Luomu

Valitse luonnonmukainen hammastahna oikein: ”Fluori on tärkein ainesosa”

luonnonmukainen hammastahna
luonnonmukainen hammastahna
Luomukosmetiikan buumi on rantautunut myös suun terveydenhoitoon ja hammastahnoihin. Kuva: Getty Images

Jos suosit luonnonmukaisia ja kasvipohjaisia tuotteita, mutta haluat silti suojella hampaitasi, muista valita luonnonmukainen hammastahna, joka sisältää fluoria.

Luonnonmukaisia ja kasvipohjaisia tuotteita suosiville on nykyisin ilahduttavan runsaasti terveys- ja hyvinvointituotteita. Luomukosmetiikan buumi on rantautunut myös suun terveydenhoitoon ja hammastahnoihin, joiden raaka-aineina käytetään muun muassa ikeniä hoitavaa ja hengitystä raikastavaa aloe veraa ja piparminttua.

Hammaslääkäri ja PlusTerveys Hammaslääkärit Oy:n lääketieteellinen johtaja Kaj Karlsson sanoo suosivansa luonnonmukaisia tuotteita ja kierrätettäviä pakkauksia aina, kun se on mahdollista. Hän on kuitenkin huolissaan trendistä, jossa fluorihammastahnojen käyttöä ollaan syystä tai toisessa vastustamassa.

Fluorin hyödyistä hampaille ja suun terveydelle on runsaasti tutkimusnäyttöä.

– Luonnonmukaisuus on hyvä asia, mutta on hyvä muistaa, että pelkästään se, että jokin tuote on luonnosta, ei tee siitä automaattisesti terveydelle edullista, Karlsson sanoo.

– Useissa tutkimuksissa on hyvin selkeästi osoitettu, että fluori on hammastahnan tärkein osa. Olen hyvin huolestunut trendistä, jossa fluorihammastahnojen käyttöä ollaan vähentämässä esimerkiksi fluorin myrkyllisyyteen vedoten. Oikein käytettynä fluorihammastahna on aivan turvallista, hän jatkaa.

Tehoa reikiintymistä vastaan

Karlssonin mukaan fluorin hyödyistä hampaille ja suun terveydelle on runsaasti tutkimusnäyttöä. Fluori vähentää hampaiden reikiintymistä, koska se estää bakteerien aiheuttamaa hammaskiilteen mineraalien liukenemista. Lisäksi fluori auttaa bakteerien jo liuottaman kiilteen uudelleen mineralisoitumista.

Fluori ehkäisee myös hampaiden reikiintymistä aiheuttavien bakteerien aineenvaihduntaa ja happojen tuottoa.

– Fluori vahvistaa ja kovettaa hammaskiillettä ja suojaa hampaita eroosiolta. Hampaiden harjaaminen kahdesti päivässä on edelleen suun terveyden kannalta tärkeintä. Fluorin käyttö ei ole elintärkeää, mutta se antaa hammaskiilteelle tärkeän lisäsuojan happohyökkäyksiä vastaan. Se on tarpeen, sillä harva meistä pystyy olemaan syömättä sokeria lainkaan tai välttämään täysin eroosiota aiheuttavia tuotteita, Karlsson sanoo.

Lapsille erityisen tärkeää

Kasvuiässä olevien lasten ja nuorten hampaissa kiille on vielä heikkoa. Heille fluorihammastahnan käyttö on Karlssonin mukaan erityisen tärkeää. Kehittyvä kiille saa siitä tärkeän lisävahvistuksen iässä, jossa hyvää suuhygieniaa on haastavampaa ylläpitää ja alttius makeisten ja virvoitusjuomien nauttimiselle on suurempaa.

Hammastahnojen laajasta valikoimasta löytyy myös ikeniä hoitavia ja hengitystä tehokkaasti raikastavia tuotteita.

– Joillekin hammastahnan vaahtoamisen aikaansaava ainesosa, natriumlauryylisulfaatti, voi aiheuttaa aftoja ja suun limakalvo-ongelmia. Ongelmasta pääsee eroon valitsemalla vaahtoamattoman fluorihammastahnan, Karlsson ohjeistaa.

Tutustu uuteen GUM BIO hammastahnaan 🌱

Next article