Etusivu » Suu ja yleisterveys » Suun kotihoitoon liittyy vääriä uskomuksia – Näitä asioita suomalaiset pohtivat
Suunterveys

Suun kotihoitoon liittyy vääriä uskomuksia – Näitä asioita suomalaiset pohtivat

suun hoidon uskomuksia
suun hoidon uskomuksia
”Hampaiden pesu kerran päivässä riittää, jos hampaat pesee huolellisesti aamulla.” – Ei riitä! Kuva: Unsplash

Hammastahnan fluori on vaarallista ja hampaiden pesu kerran päivässä riittää – vai riittääkö sittenkään? Oulun yliopiston hammashoidon professori emerita Vuokko Anttonen oikaisee suomalaisten suun hoitoon liittyviä harhaluuloja.

”Fluorin käyttö on vaarallista, joten on hyvä suosia fluorittomia hammastahnoja”

❌ Fluoriditahnan käytön yleistyttyä 1960-luvulta lähtien on karieksen esiintyminen vähentynyt merkittävästi. Näyttö fluoriditahnan käytön merkityksestä hampaiden reikiintymisen ehkäisyssä on vahva. Suosituksen mukaisia ohjeita noudattamalla fluoritahnan käyttö on turvallista.

Sen sijaan tutkimusnäyttö on vahva, että fluorittomien tahnojen käyttö on riskitekijä hampaiden reikiintymiselle.

”Hampaiden pesu kerran päivässä riittää, jos hampaat pesee huolellisesti aamulla”

❌ Ei riitä! Hampaiden pesu aamuin illoin fluoritahnalla takaa parhaiten, että hampaat pysyvät terveenä. Suosituksen mukainen hampaiden harjaus aamuin ja illoin koskee kaikenikäisiä ihmisiä. Tarvittaessa läheisten ja hoitajien on autettava hampaiden puhdistuksessa.

”Kuiva suu on ikävä vaiva, jonka kanssa tulee vain oppia elämään”

❌ Syljen erityksen väheneminen aiheuttaa tunteen suun kuivumisesta. Syljen eritys voi vähentyä esimerkiksi lääkityksen, ikääntymisen, suun ja leuan alueen sädehoidon tai reumasairauksiin kuuluvan Sjögrenin syndrooman takia.

Kuivan suun tunnetta voi lievittää vedenjuonnilla sekä apteekista saatavilla, kosteuttavilla tuotteilla. Myös kuivasuisille fluorituotteet ovat tärkeitä reikiintymisen ehkäisyssä.

”Hammaslääkäriin tarvitsee mennä vain, jos suussa ilmenee kipua”

❌ Suun ja hampaiden säännölliset tarkastukset kannattaa tehdä hampaiden reikiintymisriskistä ja suun tilanteesta riippuen jopa 3–6 kuukauden tai vähintäänkin puolentoista vuoden välein. Säännöllinen hammashoidossa käynti on hyvä ja loppujen lopuksi edullinen tapa ehkäistä ongelmien lisääntymistä ja kasaantumista.

”Karies tarttuu vanhemmilta lapsille”

✅ ❌ Tutkimuksissa on osoitettu mutans-streptokokkien siirtyvän vauvalle yleensä äidiltä, mutta myös muilta hoitavilta henkilöiltä. Korkeat mutans-streptokokkipitoisuudet lapsilla ovat yksi merkki kohonneesta hampaiden reikiintymisriskistä.

Mutans-streptokokkitartuntaa voidaan ehkäistä välttämällä toistuvaa toisen ihmisen syljen suoraa tai välillistä, esimerkiksi yhteinen lusikka tai huvitutin käyttäminen vanhemman suussa, joutumista pienen lapsen suuhun. Mutans-streptokokkitartuntaa voi ehkäistä myös sillä, että lapsen huoltaja käyttää säännöllisesti ksylitolipurukumia sekä välttää antamasta lapselle sokeria sisältäviä juomia tai ruokia.

”Hampaiden välejä ei tarvitse langata, jos niiden väliin ei jää ruuan jämiä”

❌ Tarvitsee! Hampaiden harjaus ei poista kaikkea plakkia, joten hammasvälien puhdistaminen on tärkeää. Suunterveyden ammattilainen eli hammashoitaja, suuhygienisti tai hammaslääkäri voi antaa ohjeita ja opastaa hammasvälien puhdistamiseen tarkoitettujen välineiden käytössä.

”Hampaat tulee pestä ennen aamupalan syöntiä”

✅ ❌ Tärkeintä on, että hampaat harjataan aamuin illoin eli ei ole isoa väliä, tehdäänkö se ennen vai jälkeen aamupalan. Jos ongelmana on hampaiden erosiivinen kuluminen, niin hampaiden harjausta suositellaan ennen aamupalan syöntiä.

”Ientulehdus on vaaraton vaiva, jonka voi helposti hoitaa kotona”

❌ Ientulehduksen hoidossa kotihoito on aina tärkeää, mutta jos henkilöllä on ientulehduksen lisäksi hammaskiveä tai syventyneitä ientaskuja eli ientulehdus on edennyt syvemmälle hammasta tukeviin kudoksiin parodontiitiksi, tarvitsee hän suunterveyden ammattihenkilön hoitoa.

”Jotkin sairaudet, kuten diabetes, voivat lisätä alttiutta suun sairauksille”

✅ Suun sairauksien esiintymisellä on yhteys diabetekseen sekä karieksen että ientulehduksen osalta, toisin sanoen diabeetikoilla on suurentunut riski esimerkiksi hampaiden reikiintymiseen. Toisaalta myös suun sairaudet voivat heikentää diabeteksen hoitotasapainoa.

”Lasten suun kotihoito on tärkeää aloittaa ajoissa – viimeistään ensimmäisen hampaan puhjettua”

✅ Aivan oikein! Pienen lapsen hampaiden harjaus tapahtuu vauvaharjalla, jossa on sipaisu tahnaa. Hyvät tavat juurrutetaan jo lapsena.

”Suunterveys on osa yleisterveyttä”

✅ Kyllä. Vakavat hammasperäiset tulehdukset voivat olla hengenvaarallisia ja matala-asteisella tulehduksella on todettu yhteys muun muassa sydän- ja verisuonisairauksiin.

Next article