Etusivu » Suun alueen ongelmat » Muistilista suunterveyden laiminlyömiseen
Suunterveys

Muistilista suunterveyden laiminlyömiseen

suun terveys
suun terveys
Kuva: Getty Images

Suun terveys on helppo sivuuttaa. Vaikka suun terveydellä on todistetusti yhteys yleissairauksiin, jättää moni suomalainen suun hoidon huomiotta. Kokosimme 5 vinkkiä, jolla laiminlyöt suusi terveyttä vielä tehokkaammin ja saat takuuvarmasti hammasrivistön jollaista monella ei ole.

1. Vähättele suun kotihoidon merkitystä. Älä turhaan harjaa hampaita päivittäin, ja äläkä lankaa hammasvälejäsi säännöllisesti, tuskin se johtaa ientulehdukseen tai hampaiden reikiintymiseen.

2. Suosi tiettyjä ruoka-aineita. Jos toiveenasi on värjääntyneet hampaat, suosi voimakasväristä ravintoa, kuten currya, kahvia, punaviiniä ja irtoteetä. Leikittele erilaisilla ruoka-aineilla ja katso minkä väriseksi saat värjättyä hammasluusi – kellertävän eri sävyt tuovat kivaa piristystä harmaisiin päiviin.

3. Välttele hammaslääkäriä. Käy hammaslääkärissä harvoin, vaikka esimerkiksi hampaiden kiinnityskudossairaus eli parodontiitti (josta kärsii 25 % suomalaisista) todetaan usein ammattilaisen toimesta. Kerran viidessä vuodessa kuulostaa, turhan tiuhalta tahdilta eli pyri harventamaan hammaslääkärikäyntejäsi entisestään. Älä myöskään välitä vertavuotavista tai turvonneista ikenistä, vaikka monet sanoisivat, että ne voisivat viitata pahaan ientulehdukseen.

4. Tupakoi tai käytä nuuskaa! Kaikki tietävät tupakoinnin ja nuuskan käytön vaikutuksen suun terveyteen – ja yleisterveyteen. Mikään ei ole vastakkaisen sukupuolen mielestä houkuttelevampaa kuin vetäytyneet ja verta vuotavat ikenet, ja nuuskan käytön seurauksena syntynyt haiseva hengitys.

suu nuuska
Nuuskaaminen aiheuttaa hampaiden värjääntymistä, kulumista ja reikiintymistä. Lisäksi nuuskan käytön seurauksena ikenet vetäytyvät ja hengitys haisee. Kuva: Getty Images

5. Älä käytä hampaiden erityistarpeisiin soveltuvia tuotteita, kuten suihkeita, geelejä tai hammastahnoja. Erityistarpeille suunnitellut tuotteet voivat auttaa kuivasta suusta kärsivää, mutta kukas hampaiden reikiintymisestä tai pahan hajuisesta hengityksestä piittaa!

Next article